Prodejci pojistek asi budou muset mít odborné zkoušky

08.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Prodejci pojistek asi budou muset skládat odborné zkoušky a zlepšit informovanost klientů o nabízených produktech. Počítá s tím vládní novela o pojišťovacích zprostředkovatelích, kterou dnes v prvním kole podpořila Sněmovna. Před dalším schvalováním novelu projedná rozpočtový výbor dolní komory.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chtěl projednávání novely ve výboru zkrátit ze dvou měsíců na jeden. Proti tomu se ale postavil Jiří Dolejš (KSČM), protože podle něhož proti návrhu mají výhrady pojišťovny. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura zase předlohu označil za \"socialistický návrh regulace\" o 232 stranách. Navrhoval naopak prodloužení lhůty k projednání ve výboru na tři měsíce. Sněmovna ale lhůtu nechala beze změny.

Návrh předpokládá i zjednodušení a zpřehlednění kategorií zprostředkovatelů pojištění. Pět stávajících kategorií navrhuje zúžit na dvě, a to samostatné zprostředkovatele a vázané zástupce. Samostatný zprostředkovatel bude odpovědný za vlastní činnost a případné způsobené škody. U vázaného zástupce tuto odpovědnost přebírá pojišťovna, zajišťovna nebo právě samostatný zprostředkovatel.

Prodejci pojistek mají podle předlohy dále prověřovat soukromé zkušebny, které budou dostávat akreditaci u České národní banky. Zprostředkovatelé pojistek, jejich zaměstnanců a zaměstnanci pojišťoven a zajišťoven se mají ovšem nově prokazovat výhradně dokladem o absolvování odborné zkoušky.

Norma dále upravuje pravidla jednání se zákazníkem. Cílem je především zlepšení informovanosti o zprostředkovateli a pojistném produktu, který je klientovi nabízen. Výhrady k tomu měl Stanjura, podle něhož jsou některé požadavky na informovanost zbytečně zatěžující. Rovněž pojišťovny dříve kritizovaly nové administrativní povinnosti, které podle nich jen zvýší náklady, ale ne ochranu klienta.

Novela je zčásti totožná s návrhem vládního zákona, který byl ve Sněmovně projednáván již před dvěma lety. Jeho schvalování ale překazilo rozpuštění dolní komory předloni v srpnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK