Jít či nejít na pomaturitní studium

09.04.2015 | , ChrisFromParis
Studentské centrum



Konec střední školy pro nás znamenal začátek nového života. Já šel studovat do Brna, mí nejlepší kamarádi zamířili do Prahy. Jen jedna z nás se na vysokou školu nedostala… a přesto to nakonec dotáhla dál než ostatní. Někteří se nechali vyhodit. Nejchytřejší kluk ze školy to nevydržel psychicky – vrátil se na vesnici a stal se učitelem. Ale Klára se přihlásila do pomaturitního studia a o rok později na přijímacích zkouškách uspěla. Dnes je z ní právnička.
Úspěšní studenti se rádi smějí těm, kteří se na univerzitu nedostanou. Začnou si užívat vysokoškolského života, zvlčí a najednou se diví, že je vyhodili ze školy a oni musí hledat práci. Ti, kteří šli na pomaturitní studium, se většinou této chyby nedopustí. Jednou selhali, a když se konečně dostanou na univerzitu, váží si toho. Snaží se, protože si uvědomili, že jim věci jen tak nespadnou do kapsy. Pomaturitní studium má dvě výhody: psychologickou a právní.

Psychologické výhody


Hlavní výhodou pomaturitního studia je, že se člověk nadále věnuje studiu.  Trh práce se od školy neuvěřitelně liší. Člověk má jiné priority, jiný denní režim. Na učení mu nezbývá čas, ani vůle. Když po roce přijde druhá šance, selže. Ne že by zhloupl. Jeho mozek se prostě přeorientoval. Uvažuje prakticky a škola většinou příliš praktická není.  Hlavní je vybrat si školu, kterou budete moci využít v praxi. Výhodu skýtají hlavně jazykové školy. V současnosti je největší zájem o angličtinu (například na jazykové škole AKCENT IH Prague), němčinu, ruštinu, ale roste zájem i o italštinu a francouzštinu (například na jazykové škole Bohemia Institut).

Daňové výhody


Když jdete na pomaturitní studium, udržíte si status studenta. Což vůbec není špatné. Nemusíte platit sociální (pro OSVČ minimálně 1943 Kč měsíčně) a zdravotní pojištění (pro OSVČ minimálně 1 797 Kč měsíčně). Vaši rodiče nadále dostávají příspěvky na potomka, až do 26 let máte slevu na dani ve výši 4 020 korun a navíc máte řadu studentských slev.
Status studenta vzniká dnem zápisu na akreditovanou instituci. Do pomaturitního studia se ale musíte zapsat nejpozději do konce kalendářního roku po první úspěšné maturitní zkoušce.  A jsou tu i další podmínky. Součástí studia musí být přinejmenším dvacet vyučovacích hodin týdně (vyučovací hodina má 45 minut). A do kurzu musí být zapsáno nejvýše 18 studentů.
Pomaturitní studium se sice platí, ale díky němu si můžete zlepšit jazyk nebo můžete u přijímacích zkoušek v dalším roce uspět lépe. 

Autor článku