Řecko uhradilo MMF část dluhu, dostalo šest dnů na reformy

09.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény/Moskva/Washington 9. dubna (ČTK) - Řecko uhradilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) splatnou částku dluhu ve výši zhruba 450 milionů eur (12,3 miliardy Kč). Zadlužená země bojující s nedostatkem hotovosti provedla úhradu k dnešnímu termínu. Podle pozorovatelů však není jisté, jak bude dluhy splácet od příštího měsíce. Dohoda s mezinárodními věřiteli o výplatě dalších peněz zatím není, podle médií však Atény od eurozóny dostaly šest dnů na úpravu požadovaných reforem. Řecký premiér Alexis Tsipras mezitím pokračoval v ostře sledované návštěvě Moskvy. Rusko ale podle prezidenta Vladimira Putina o finanční pomoc nepožádal.

Někteří zástupci řecké vlády minulý týden zpochybňovali, zda Řecko vzhledem k neutěšené finanční situaci země uhradí splatný dluh vůči MMF v řádném termínu. MMF dnes ale úhradu splatné částky dluhu potvrdil. Už příští týden ale zemi čekají splátky krátkodobých vládních dluhopisů v hodnotě 2,4 miliardy eur.

Řecko v minulých letech držely nad vodou peníze ze dvou mezinárodních záchranných programů od MMF a Evropské unie v celkovém objemu 240 miliard eur. Z nich zbývá vyplatit ještě zhruba 7,2 miliardy eur. Eurozóna ale výplatu této částky pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Řecko je přitom prakticky bez přístupu k novým úvěrům a Brusel má finanční situaci země za kritickou. Nejčastěji se odhaduje, že bez nových peněz od věřitelů jí peníze dojdou 20. dubna.

Seznam požadovaných reforem Atény předložily na začátku měsíce. Podle mezinárodních věřitelů v něm však byly příliš optimistické a náměstci ministrů financí eurozóny ve středu dali řecké vládě šest pracovních dnů na jeho přepracování, napsala dnes řecká média.

Atény dnes mezitím oznámily, že obnovují prodej státního majetku, který řecká vláda zastavila po svém lednovém nástupu k moci.

Řecko výměnou za úvěrovou pomoc v minulých letech zavedlo masivní výdajové škrty, snížilo důchody a mzdy a zvyšovalo daně. Škrty ale zvýšily nezaměstnanost, která podle dnešních statistik letos v lednu sice klesla na 25,7 procenta z prosincových 25,9 procenta, nadále však patří k nejvyšším v Evropě. Země je zároveň nepřetržitě 25 měsíců v deflaci.

Velkou pozornost proto vyvolala cesta premiéra Tsiprase do Ruska. Očekávalo se, že Řek požádá Moskvu o finanční pomoc, prezident Putin ale po středeční schůzce obou politiků uvedl, že se tak nestalo.

Šéf Kremlu ovšem naznačil, že Rusko by mohlo vyjmout Řecko ze zákazu dovozu západních potravin, který Moskva zavedla loni v reakci na západní sankce kvůli ukrajinské krizi. Tsipras dnes zopakoval, že Atény se západními sankcemi proti Rusku nesouhlasí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK