Stát do několika dnů převede žižkovskou polikliniku pod GIBS

13.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. dubna (ČTK) - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), který spravuje polikliniku v Praze 3, předá v příštích dnech budovu Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). Sociální centrum, které v objektu několik týdnů působí, tak bude muset budovu opustit a vrátit ji státu. Skončí mu totiž nedávno dojednaná nájemní smlouva, řekl dnes na dotaz ČTK mluvčí úřadu Pavel Hortig. Cestu k převodu objektu a tím pádem i konec centra minulý týden otevřela vláda.

\"V současné době se připravuje převod na GIBS, je to otázka několika dnů,\" uvedl Hortig. Přesné datum říci nedokázal. Zástupci občanské iniciativy podle něj nyní mají možnost dohodnout se na dalším setrvání s GIBS. Vyjádření GIBS a iniciativy ČTK zjišťuje.

Kolem opuštěného areálu v Jeseniově ulici na Žižkově se vedou bouřlivé debaty už několik měsíců. Státem vlastněný objekt, který obývali bezdomovci, vloni obsadili squatteři, uklidili jej a několik dní v něm provozovali sociální centrum. Aktivisty poté vyvedla policie. Na podporu iniciativy se sešly stovky lidí. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových po nedávné intervenci ministra financí Andreje Babiše budovu nabídl aktivistům k bezplatné výpůjčce. Trvat měla do doby převodu na GIBS, nejdéle však rok. Vláda minulý týden na návrh ministerstva financí zrušila privatizaci areálu a otevřela tak cestu k převodu na GIBS.

Autonomní sociální centrum Klinika mělo podle projektu začít plně pracovat přibližně na začátku května. Zatím pracuje v omezeném režimu, konají se tu například pravidelná sousedská setkání. Organizátoři počítali s vybudováním kavárny, jídelny, cyklodílny, kina, komunitní zahrady a sociální a právní poradny.

jhr rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK