Rakouské pojišťovně VIG loni stoupl zisk o 46 procent, v ČR klesl

14.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 14. dubna (ČTK) - Rakouské pojišťovně Vienna Insurance Group (VIG) vzrostl v uplynulém roce zisk před zdaněním o 46 procent na 518,4 milionu eur (14,1 miliardy Kč). Firma působí i v České republice, kde jí ale zisk před zdaněním zhruba o desetinu klesl a dosáhl 177,9 milionu eur. Skupina zároveň upozornila, že v letošním roce očekává horší vývoj.

Skupině VIG, která je největší pojišťovnou v Rakousku, se loni podařilo zvýšit zisk, přestože hrubé předepsané pojistné zůstalo prakticky beze změn na 9,146 miliardy eur. Podnik navrhuje zvýšit dividendu o deset centů na 1,4 eura na akcii.

VIG je předním specialistou na pojištění v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 společností ve 25 zemích, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku VIG působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny.

Rakouská společnost dnes uvedla, že Česká republika byla pro skupinu loni největším trhem ve střední a východní Evropě. Pojistné v české měně se loni zvýšilo o 1,3 procenta, na pojistném celé skupiny se Česko celkově podílelo z 18,7 procenta. Společnosti ze skupiny VIG působící v České republice jsou přitom jedničkou na tuzemském trhu, na němž mají dohromady podíl 33,7 procenta, uvedla skupina v dnešní výsledkové zprávě.

Skupina zároveň upozornila, že letos bude její finanční výsledek z běžné činnosti zřejmě nižší. Je to i kvůli nízkým úrokovým sazbám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK