Druhá největší banka v USA se ve čtvrtletí vrátila k zisku

15.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. dubna (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of America, který je podle objemu aktiv druhou největší bankou v USA, vytvořil v prvním čtvrtletí zisk 2,98 miliardy dolarů (77,1 miliardy Kč). Vrátil se tak do černých čísel. Náklady na právní spory totiž banku před rokem nečekaně stáhly do ztráty.

Celkový příjem banky klesl o 5,9 procenta na 21,4 miliardy dolarů. Čistý zisk rozdělitelný mezi akcionáře v prvním čtvrtletí dosáhl 27 centů na akcii. Před rokem banka hospodařila se ztrátou 514 milionů dolarů, což bylo pět centů na akcii.

Z výpočtů agentury Reuters vyplývá, že v letošním prvním kvartálu banka vydělala 30 centů na akcii. Údaj zahrnuje některé výdaje na důchodový program. Analytici v průměru očekávali zisk 29 centů na akcii.

Hospodaření banky loni zasáhly právní spory v souvislosti se sporným prodejem hypoték v době realitního boomu před finanční krizí a v souvislosti s vyšetřováním manipulace na mezinárodním měnovém trhu. Ziskové tak pro banku bylo loňské druhé a čtvrté čtvrtletí, ve zbývajících kvartálech byla ve ztrátě. Tu před rokem způsobily odpis ve výši šesti miliard dolarů kvůli výdajům na právní spory.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK