Zisk Goldman Sachs vzrostl o 40 procent na maximum za pět let

16.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Čistý zisk americké investiční banky Goldman Sachs vzrostl v prvním čtvrtletí v meziročním srovnání o 40 procent na 2,75 miliardy dolarů (zhruba 70 miliard Kč) a dosáhl nejvyšší úrovně za pět let. Výsledky, které dnes společnost zveřejnila, výrazně předčily očekávání analytiků.

Zisk přepočtený na jednu akcii dosáhl 5,94 dolaru. Analytici dotázaní agenturou Thomson Reuters odhadovali tento ukazatel jen na 4,26 USD. Celkové příjmy banky se zvýšily o 14 procent na 10,6 miliardy USD.

Výsledky se zlepšily ve všech oblastech aktivity a zejména silný byl vzestup na poli obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami. Goldman Sachs se nyní výrazněji zaměřuje na tuto oblast obchodování, kterou některé jiné banky opouštějí, a slibuje si od toho získat v těchto segmentech silnější pozice.

Příjmy z obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami se za čtvrtletí zvýšily o deset procent na 3,1 miliardy USD. Goldman Sachs se loni stala z hlediska příjmů největší bankou na trhu komodit.

Příjmy banky z aktivit v investičním bankovnictví posílily o sedm procent na 1,91 miliardy USD. Dosáhly tak nejvyšší úrovně od roku 2007.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK