Co týden dal? Medián mzdy loni stoupl na více než 23 tisíc korun

17.04.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco průměrná mzda v Česku za celý loňský rok činila 25.686 Kč, medián mezd, který představuje hodnotu přesně uprostřed mzdového rozdělení, byl 23.072 korun. Meziročně se tak zvýšil o 515 korun z předloňských 22.557 Kč. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Výnosy řeckých státních dluhopisů výrazně vzrostly. Trh tím reaguje na obavy z brzkého státního bankrotu Řecka, což pomohlo stáhnout dolů i evropské akcie. Zadlužená země z jihu Evropy zápasí s nedostatkem hotovosti, k dohodě s mezinárodními věřiteli ale zatím nedospěla. Řecký premiér Alexis Tsipras agentuře Reuters řekl, že věří v její dosažení do konce dubna.
Více informací

Nadměrná závislost na oslabování měn s cílem podpořit domácí ekonomiku by mohla prohloubit globální spory ohledně devizových kurzů. Uvedla to výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová. Podle agentury Reuters se předpokládá, že prudké posilování amerického dolaru k euru a japonskému jenu bude patřit mezi hlavní témata víkendového zasedání MMF a Světové banky ve Washingtonu.
Více informací

Přední německé, rakouské a švýcarské ekonomické instituty zvýšily odhad letošního růstu německé ekonomiky na 2,1 procenta z dosavadní prognózy 1,2 procenta. V příštím roce má tempo největší evropské ekonomiky mírně zvolnit na 1,8 procenta, uvedly instituty, jejichž odhad bude tvořit základ vládních prognóz. Instituty také upozornily na to, že v důsledku expanzivní měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) by mohla zejména na akciových trzích vzniknout \"bublina\", tedy vysoké nadhodnocení cen investičních aktiv.
Více informací

Japonsko se poprvé od finanční krize v roce 2008 stalo největším poskytovatelem finančních zdrojů pro americkou vládu. Po vlně nákupů investorů, kteří se kvůli poklesu jenu a vyšší výnosnosti amerického dluhu snaží přesunout své peníze do USA, sesadilo Japonsko Čínu z pozice největšího zahraničního majitele amerických vládních dluhopisů, píše na svých internetových stránkách The Wall Street Journal.
Více informací

Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii vzrostl v březnu o 10,6 procenta na 1,604 milionu. Březen byl devatenáctým měsícem nepřerušeného vzestupu a jeho růstové tempo bylo nejvyšší za poslední rok. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za celé první čtvrtletí se počet nových registrací osobních vozů zvýšil meziročně o 8,6 procenta na 3,5 milionu.
Více informací

Mezinárodní měnový fond (MMF) dal údajně Řecku tento měsíc najevo, aby jej zbytečně nežádalo o odklad dlužních splátek. Podle zprávy listu Financial Times to udělal poté, co jej řečtí činitelé neoficiálně kontaktovali ohledně možnosti odkladu plateb. Řecko má v květnu splatit fondu ve dvou splátkách takřka miliardu eur (zhruba 27 miliard Kč).
Více informací

Americká ekonomika na konci zimy dál mírně rostla, aktivitu ve výrobním sektoru ale podkopával silný dolar, nízké ceny ropy a nepříznivé zimní počasí. V pravidelné situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha to uvedla americká centrální banka (Fed).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Český telekomunikační úřad vyzval operátory, aby do konce dubna snížili velkoobchodní ceny přístupu ke svým sítím LTE. Vysokorychlostní sítě již běží více než rok a dosud v nich nezačal nabízet služby žádný ze zhruba sedmi desítek virtuálních operátorů. Vyplývá to z vyjádření regulátora na internetu. Podle operátorů ceny většinou vycházejí z konkrétních jednání s virtuálními operátory, připustili ale, že se zatím s nikým nedohodli.
Více informací

Výnosy státních dluhopisů ČR se v uplynulých dnech dostaly na nová historická minima. Výnos pětiletého státního dluhopisu klesl na 0,02 procenta a výnos dvouletého státního dluhopisu dokonce do záporných hodnot 0,09 procenta. ČTK o tom informoval analytik Komerční banky Marek Dřímal. Důvodem poklesu výnosů je podle analytiků především uvolněná měnová politika Evropské centrální banky (ECB).
Více informací

Zatímco průměrná mzda v Česku za celý loňský rok činila 25.686 Kč, medián mezd, který představuje hodnotu přesně uprostřed mzdového rozdělení, byl 23.072 korun. Meziročně se tak zvýšil o 515 korun z předloňských 22.557 Kč. Na tiskové konferenci o tom informovali představitelé Českého statistického úřadu (ČSÚ). U mužů byla přitom tato střední mzda v loňském roce o 4053 Kč vyšší než u žen.
Více informací

Požadavky na plošnou instalaci měřidel a indikátorů spotřeby tepla v bytových domech se zmírní. Měřidla se nebudou muset montovat v případech, pokud se nevyplatí. Novelu zákona o hospodaření energií, která novinku přinese, podepsal prezident Miloš Zeman, informoval v tiskové zprávě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Předloha také omezí povinnost zpracovávání průkazů energetické náročnosti budov. Účinná bude od července.
Více informací

Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst přibližně o pět procent zhruba na 3,3 bilionu korun z loňských 3,14 bilionu korun. Představovalo by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Jde o hodnotu počítanou v takzvaném národním pojetí. Na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.
Více informací

Detektivové pojišťoven odhalili v prvním čtvrtletí několik tisíc pojistných podvodů za celkem stovky milionů korun. Meziročně jde o mírný růst. Nejvíce případů bylo tradičně v Praze. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Dále dominují podvody v pojištění aut, stále více jich je v životním pojištění. Rostou i náklady na jejich odhalování.
Více informací

Platební morálka českých firem se od začátku roku výrazně zlepšila. Zatímco v lednu propláceli odběratelé své závazky v průměru za 88 dní, v březnu to bylo již za 68 dní. Ze sledovaných odvětví je na tom nejlépe autodoprava, kde je průměrná doba splatnosti pohledávek financovaných factoringem 54 dní. Vyplývá to z údajů společnosti Bibby Financial Services, která se zabývá provozním financováním.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU