Nezaměstnanost na Slovensku klesla na téměř šestileté minimum

20.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v březnu klesla na téměř šestileté minimum. Bez práce bylo v zemi pod Tatrami 12,06 procenta obyvatel, v únoru nezaměstnanost dosáhla 12,32 procenta, řekl dnes novinářům Marián Valentovič, šéf slovenského ústředí práce, které zastřešuje slovenské úřady práce.

 

Vysoká míra nezaměstnanosti byla po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Ještě na začátku roku 2013 bylo v zemi bez práce téměř 15 procent obyvatel. Ke zlepšení situace na trhu práce došlo podle odborníků díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v březnu na Slovensku činil 325.171 osob. V porovnání se stejným obdobím minulého roku to představuje pokles o více než 33.000 nezaměstnaných.

\"Co se týče míry evidované nezaměstnanosti, nacházíme se na úrovni léta 2009. Budu rád, pokud příští měsíc budu moci prezentovat splnění závazku, který jsme si dali v prosinci 2013, a to dostat se na průměr eurozóny, který tehdy činil kolem 12 procent,\" doplnil na tiskové konferenci slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter. Dodal, že v dubnu a v květnu by vznik nových pracovních míst mělo podpořit zahájení sezonních prací.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze na konci března odhadla, že míra nezaměstnanosti na Slovensku bude klesat rychleji, než se čekalo, a v roce 2017 by se měla přiblížit k hranici deseti procent. Ke zlepšení situace na slovenském trhu práce by mělo pomoci zrychlování tempa ekonomického růstu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK