Čtvrtletní zisk banky Morgan Stanley vzrostl o 60 procent

20.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. dubna (ČTK) - Čistý zisk americké investiční banky Morgan Stanley v prvním čtvrtletí vzrostl meziročně o 60 procent na 2,31 miliardy dolarů (59 miliard Kč) a výrazně překonal odhady akciového trhu. Banka dnes uvedla, že její výsledky posílil růst příjmů z obchodování s dluhopisy a akciemi.

Zisk přepočtený na akcii a očištěný od jednorázových položek dosáhl 85 centů. Analytici oslovení agenturou Reuters odhadovali v průměru výsledek 78 centů. Akcie Morgan Stanley po zprávě posílily o více než dvě procenta.

\"Bylo to naše nejlepší čtvrtletí za řadu let. Zlepšil se výkon většiny podnikatelských aktivit firmy,\" uvedl k výsledkům společnosti její výkonný šéf James Gorman.

Celkové příjmy posílily o deset procent na 9,8 miliardy USD proti odhadovaným 9,2 miliardy USD. Příjmy z prodeje akcií a z obchodování s nimi vzrostly o třetinu na 2,27 miliardy dolarů. Morgan Stanley ale ztratila své prvenství na tomto poli ve prospěch konkurenční Goldman Sachs, jejíž tržby v této oblasti dosáhly za čtvrtletí 2,33 miliardy USD.

Výnosy divize správy bohatství se zvýšily o šest procent na 3,8 miliardy dolarů a podíl této divize na celkových tržbách se zvýšil na zhruba 45 procent z necelých 20 procent v roce 2006. Příjmy divize obchodování s dluhopisy, měnami a komoditami stouply o 15 procent na 1,9 miliardy USD. Podíl těchto aktivit se naopak snížil na 12 procent z více než třetiny před finanční krizí.

Morgan Stanley nyní jedná s generální prokuraturou státu New York o mimosoudním vyrovnání kvůli obvinění, že banka neinformovala investory dostatečně o hypotečních cenných papírech, které jim prodávala a které za finanční krize ztratily hodnotu. Podle listu The Wall Street Journal se jedná o sumě 500 milionů dolarů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK