Sazby hypoték v březnu klesly na další minimum 2,16 procenta

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v březnu dále klesla na 2,16 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v únoru, kdy průměrná sazba činila 2,27 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.

Objem hypotečních úvěrů se v březnu vyšplhal na 16,63 miliardy korun. To sice není nejvyšší úroveň za dobu sledování, ale naposledy byl objem hypoték přes 16 miliard v červnu 2013. Rostly i počty uzavřených hypotečních úvěrů, nízké úrokové sazby nalákaly do bank 9496 klientů. Nad 10.000 zájemců o novou nebo refinancovanou hypotéku bylo naposledy také v červnu 2013.

Proti minulému měsíci vzrostl objem letos v březnu téměř o pět miliard korun. Počty uzavřených hypoték jsou vyšší o 2777 smluv.

\"Průměrný sjednaný hypoteční úvěr se v prvním čtvrtletí držel nad 1,7 milionu Kč a je přibližně 100.000 korun výše než ve stejném období loni. Důvodem může být to, že při takto nízkých sazbách pro většinu lidí nemá smysl využít k financování vlastní prostředky nad úroveň požadovanou bankami. Raději si je ponechají v rezervě či zafinancují vybavení domácnosti. Významnou část růstu tohoto ukazatele však lze přičíst postupně rostoucím cenám nemovitostí,\" uvedl vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.

Důvodem rostoucího zájmu o hypoteční úvěry jsou podle něj nejen úrokové sazby, ale i akce bank pro klienty a stále relativně levné nemovitosti. \"Lidé již zapomínají na poslední pokles cen nemovitostí a více uvažují o jejich nákupu za účelem pronájmu. Avšak v situaci, kdy na hypoteční úvěr dosáhne téměř každý se stabilním příjmem, bude stále obtížnější najít spolehlivé nájemníky,\" dodal Rajdl.

Zatím se podle něj zdá, že pokles úrokových sazeb nekončí. Rozhodně tomu tak prý nebude v dubnu. Některé banky znovu úroky u hypotečních úvěrů snížily a pětileté fixace začínají už na 1,69 procenta. K tomu banky nabízejí různé akce a bonusy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK