Tesco loni hospodařilo s rekordní ztrátou 6,4 miliardy liber

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Britská maloobchodní společnost Tesco vykázala v loňském fiskálním roce ztrátu před zdaněním 6,4 miliardy liber (243,8 miliardy Kč), což je nejhorší výsledek v 96leté historii firmy. Důvodem byly odpisy hodnoty realit, oznámila dnes společnost, která podniká i v České republice. V předchozím fiskálním roce firma hospodařila se ziskem před zdaněním 2,26 miliardy GBP.

Tesco loni poškodil účetní skandál a její tržby klesají kvůli tlaku diskontních řetězců a cenové válce na britském trhu. Tesco proto muselo snížit účetní hodnotu svých obchodů o 4,7 miliardy liber.

Obchodní zisk se za rok do konce února snížil na 1,4 miliardy liber z 3,3 miliardy liber o rok dříve. Zisk klesl již třetí rok za sebou. Situace zůstává obtížná i v zahraničí. V Asii obchodní zisk firmy klesl o 15,3 procenta a v Evropě o 31,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Tesco je největší maloobchodní společností v Británii a třetím největším maloobchodním prodejcem na světě. Od roku 1996 působí rovněž na českém trhu. V současnosti má v tuzemsku více než dvě stovky obchodů, 19 čerpacích stanic a sedm obchodních center. Provozuje také franšízingovou síť Žabka, která čítá více než stovku obchodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK