Stát bude centrálně nakupovat vybavení kanceláří, mobily či auta

22.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Stát bude centrálně nakupovat kancelářské vybavení, počítače a datové služby, energie, služební auta nebo pohonné hmoty. Vyplývá to ze seznamu položek určených pro centrální nákupy, který vypracovalo ministerstvo financí a který dnes podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila vláda. Podle návrhu by se mohly centrální nákupy vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun.

\"Je to další výrazný pokrok na cestě získat schopnost na úrovni vlády nakupovat centrálně vymezené komodity,\" uvedl Sobotka. Od tohoto systému si slibuje významné úspory nákladů na provoz státu.

Systém centrálního nákupu by měl začít fungovat od začátku roku 2016. Celkový odhad finanční úspory je v řádu jednotek až desítek procent, uvádí předkládací zpráva. Přesnější odhad úspor není podle ministerstva možné vyčíslit. Ministerstvo počítá v roce 2016 s růstem personálních nákladů o dva miliony korun kvůli vzniku dvou nových míst na ministerstvu financí.

Návrh zahrnuje pouze komodity, u kterých jsou již dnes standardizovány a centralizovány nákupy na úrovni ministerstev. Jde například o mobilní telefony a tarify k nim, počítače, správu kancelářských budov, auta, nábytek, energie, ostrahu budov a ubytovací či jiné služby.

Centrálním zadavatelem nákupů státu bude ministerstvo financí, které by podle Sobotky mělo v krátkém čase předložit harmonogram dalšího postupu. \"Centralizované zadávání bude probíhat na základě písemné smlouvy, kterou před zahájením centralizovaného zadávání uzavře ministerstvo financí jako centrální zadavatel s dalšími resorty a jejich podřízenými organizacemi jako pověřujícími zadavateli,\" uvádí předkládací materiál.

Ministerstvfo financí před několika týdny upozornilo, že na šesti ministerstvech, která prošla prověrkou hospodaření, již začalo pilotní zkoušení navrhovaného systému centrálního nákupu. Jde o nákup kancelářského papíru, pohonných hmot a aut.

Loni v listopadu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) zastavila projekt za 28 milionů korun, který řešil centrální nákupy státní správy. Prý byl neefektivní a jeho přínosy sporné. MMR dále argumentovalo, že problematika centrálních nákupů státní správy patří do gesce ministerstva financí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK