Čtvrtletní zisk firmy PepsiCo překonal odhady, tržby ale klesly

23.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Zisk amerického výrobce nápojů PepsiCo překonal v prvním čtvrtletí očekávání analytiků, tržby ale poprvé za čtyři čtvrtletí klesly. Pokles dolarových výnosů způsobilo do značné míry výrazné zpevnění kurzu americké měny, sdělila dnes firma. Její čistý zisk dosáhl 1,22 miliardy dolarů (31 miliard Kč), což bylo zhruba na úrovni výsledku stejného období loňského roku.

Zisk na akcii po odečtení jednorázových položek činil 83 centů a o čtyři centy překonal průměrný odhad analytiků, které oslovila agentura Reuters. Zisk předčil očekávání trhu už 13. čtvrtletí za sebou.

Tržby klesly meziročně o 3,2 procenta na 12,22 miliardy USD (311,4 miliardy Kč) a skončily rovněž mírně nad odhady. Firma uvedla, že takzvané organické tržby, které neberou v úvahu vliv směnných kurzů, akvizice a další faktory, stouply o 4,4 procenta.

Divize pochutin Frito-Lay, která vyrábí populární lupínky, zvýšila v USA tržby o tři procenta na 3,32 miliardy USD. Výnosy nápojové divize, kterou poškozuje dlouhodobý pokles odbytu sycených nápojů na americkém trhu, tam nepatrně stouply a dosáhly 4,43 miliardy USD.

Zatímco poptávka v Americe oživila, v Evropě zůstává slabá. Firma navíc musela v Evropě kvůli pohybům kurzů zvýšit ceny, což poptávku po jejím zboží ještě snížilo.

Firmě PepsiCo konkuruje americká společnost Coca-Cola, která je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě. Coca-Cola tento týden uvedla, že v prvním čtvrtletí zaznamenala první nárůst tržeb za posledních devět kvartálů a výrazně jí vzrostly výnosy na klíčovém severoamerickém trhu. Zisk firmy nepatrně klesl, ale překonal odhady trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK