Co týden dal? Povinné ručení zdražilo u všech motorizací

24.04.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V prvním čtvrtletí zdražilo meziročně povinné ručení u všech kubatur vozidel. Nejvíce, v průměru skoro o 16 procent, ceny stouply u vozů o objemu motoru od 1001 do 1250 kubických centimetrů. Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v březnu dále klesla na 2,16 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování.

Posledních 7 dní ve světě

Ruská ekonomika v prvním čtvrtletí vykázala pokles o 2,2 procenta. Podle agentury Reuters to řekl ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Za celý letošní rok podle něj hrubý domácí produkt Ruské federace s největší pravděpodobností klesne o 2,8 procenta. Dosavadní prognóza jeho ministerstva přitom počítala s tříprocentním poklesem.
Více informací

Řecku potrvá několik desetiletí, než se dokáže hospodářsky postavit na nohy. Eurozóna nemůže očekávat zásadní změny během několika málo let. V televizi ARD to řekl bývalý německý eurokomisař Günter Verheugen. Problém Řecka podle něj spočívá v tom, že země vůbec není konkurenceschopná.
Více informací

Provozovatel největší internetové sociální sítě na světě Facebook zvýšil v prvním čtvrtletí tržby o skoro 42 procent na 3,54 miliardy dolarů (90,5 miliardy Kč). Výsledek ale zaostal za odhady, zatímco na kvartálním zisku společnosti se podle pozorovatelů podepsaly rozsáhlé výdaje na datová centra a na dlouhodobé aktivity. Akcie firmy klesly v prodlouženém obchodování o více než tři procenta.
Více informací

Případný odchod silně zadluženého Řecka z eurozóny by znamenal značná rizika pro světovou ekonomiku a nikdo by se neměl spoléhat na to, že finanční trhy již možnost takovéhoto vývoje plně započítaly do cen. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl Jason Furman, který je hlavním ekonomickým poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy.
Více informací

Deficity veřejných financí v zemích eurozóny i celé Evropské unie v loňském roce dál klesaly, veřejné dluhy naopak pokračovaly v růstu. Oznámil to evropský statistický úřad Eurostat. Jednou z výjimek byla loni Česká republika, kde deficit vzrostl, kdežto dluh se podle metodiky Eurostatu snížil.
Více informací

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v březnu klesla na téměř šestileté minimum. Bez práce bylo v zemi pod Tatrami 12,06 procenta obyvatel, v únoru nezaměstnanost dosáhla 12,32 procenta, řekl novinářům Marián Valentovič, šéf slovenského ústředí práce, které zastřešuje slovenské úřady práce.
Více informací

Saúdskoarabský akciový trh se v červnu otevře investorům ze zahraničí. Má hodnotu přes 500 miliard dolarů (12,7 bilionu Kč), tedy mnohem více než všechny ostatní trhy zemí z Perského zálivu dohromady, a je jedním z posledních velkých světových trhů, který umožní přímé investice zahraničním investorům. Zpřístupnění burzy je jednou z nejočekávanějších ekonomických reforem v regionu v poslední době.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Stát bude centrálně nakupovat kancelářské vybavení, počítače a datové služby, energie, služební auta nebo pohonné hmoty. Vyplývá to ze seznamu položek určených pro centrální nákupy, který vypracovalo ministerstvo financí a který podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila vláda. Podle návrhu by se mohly centrální nákupy vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun.
Více informací

V prvním čtvrtletí zdražilo meziročně povinné ručení u všech kubatur vozidel. Nejvíce, v průměru skoro o 16 procent, ceny stouply u vozů o objemu motoru od 1001 do 1250 kubických centimetrů. Vyplývá to ze statistik největšího online poskytovatele pojištění ePojisteni.cz. Nejdražší pojištění mají řidiči v Praze a řidiči do věku 22 let.
Více informací

Britská maloobchodní společnost Tesco vykázala v loňském fiskálním roce ztrátu před zdaněním 6,4 miliardy liber (243,8 miliardy Kč), což je nejhorší výsledek v 96leté historii firmy. Důvodem byly odpisy hodnoty realit, oznámila společnost, která podniká i v České republice. V předchozím fiskálním roce firma hospodařila se ziskem před zdaněním 2,26 miliardy GBP.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v březnu dále klesla na 2,16 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v únoru, kdy průměrná sazba činila 2,27 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.
Více informací

Česká koruna by měla před přijetím eura posílit, uvedl na Fóru Zlaté koruny guvernér České národní banky Miroslav Singer. Důvodem budou především jako u jiných zemí včetně Slovenska spekulace investorů.
Více informací

Proti zavedení eura je 85 procent Čechů. Postoj lidí k přijetí společné evropské měny se během posledních dvou let příliš nezměnil. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro Fórum Zlaté koruny. V říjnu 2013 bylo proti zavedení eura 87 procent lidí.
Více informací

Výdaje na vzdělání, investice do infrastruktury a snížení nezaměstnanosti budou hlavními prioritami ČSSD v rozpočtu na rok 2016. Celkový deficit veřejných financí v roce 2016 by měl být nižší než dvě procenta HDP. V tiskové zprávě to ČTK sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho bude ČSSD v koaličních jednáních o podobě státního rozpočtu podporovat například také posílení financování oblasti sportu o dvě až tři miliardy korun, zvýšení výdajů na výzkum a inovace nebo růst platů zaměstnanců veřejného sektoru.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU