Americké akcie stouply v čele s technologickými podniky

24.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes posílily v čele s velkými technologickými společnostmi, jako jsou Google, Microsoft nebo Amazon. Index technologického trhu Nasdaq Composite se během obchodování vyšplhal na nejvyšší úroveň za 15 let.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních firem, stoupl o 0,12 procenta na 18.080,14 bodu a širší index S&P 500 se zvýšil o 0,23 procenta na 2117,69 bodu.

Nasdaq si připsal 0,71 procenta na 5092,08 bodu. To představuje nejvyšší závěrečnou úroveň v jeho historii. Během dne se Nasdaq dostal až na 5100,37 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od března 2000, kdy dosáhl rekordních 5132,52 bodu.

Za celý týden stoupl Dow Jones o 1,4 procenta a S&P 500 o 1,8 procenta. Nasdaq posílil dokonce o 3,3 procenta.

Vzhůru dnes zamířila například cena akcií internetové společnosti Google, která vykázala nárůst čtvrtletního zisku i tržeb. Výrazně posilovaly rovněž akcie softwarového gigantu Microsoft, jehož čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků.

Akcie výrobce kancelářské techniky Xerox naopak prudce oslabovaly poté, co firma zhoršila odhad letošního zisku. Stala se tak dalším americkým podnikem, který poukázal na negativní dopady silného kurzu dolaru.

Na devizovém trhu americký dolar oslaboval kvůli zprávě o pokračujícím poklesu zakázek na kapitálové zboží ve Spojených státech. Euro se vůči dolaru vyšplhalo na dvoutýdenní maximum, později však o část zisků přišlo kvůli obavám ohledně finančních potíží Řecka.

Kolem 21:30 SELČ se jednotná evropská měna prodávala za 1,0866 USD. Oproti čtvrtku tak vykazovala nárůst o 0,4 procenta. Během dne se přitom její kurz vyšplhal až na 1,09 USD.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že zakázky na kapitálové zboží bez zahrnutí vojenské techniky a letadel se ve Spojených státech v březnu snížily o 0,5 procenta. Tyto zakázky jsou důležitým indikátorem investičních plánů amerických podniků.

\"Vyvolává to další obavy ohledně výkonu americké ekonomiky a zvyšuje to tlak na dolar,\" uvedla analytička Sireen Harajiová ze společnosti Mizuho. Slabý hospodářský růst by mohl přimět americkou centrální banku (Fed) k odkladu zvyšování úrokových sazeb, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK