Komora: Změny v exekučním řádu sníží úspěšnost exekucí

28.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. dubna (ČTK) - Legislativní změny exekučního řádu, které nyní projednává Sněmovna, zhorší přístup dlužníků a věřitelů k právu, sníží úspěšnost exekucí a prodlouží je. Novinářům to dnes řekla prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. Kritizované změny se týkají například přesného stanovení pořadí postupu při vykonávání exekuce, jejich natáčení a dražeb nemovitostí.

Podle návrhu budou při exekuci nejprve obstaveny bankovní účty a provedeny srážky ze mzdy. Teprve poté bude možné prodat movité a nemovité věci. \"Podobná úprava se na první pohled může jevit smysluplně a v zájmu humanizace exekucí, ale ve skutečnosti výrazně poškodí dlužníky i věřitele. Průběh exekuce prodlouží až na dvojnásobek a dluh naroste o úroky. Opatření nejsilněji zasáhne nízkopříjmovou skupinu obyvatel,\" uvedla Fučíková.

Povinné plošné pořizování audiovizuálního záznamu při soupisu movitých věcí by podle komory bylo v rozporu se zákonem na ochranu osobních údajů. \"Znamenalo by to zásah do práv dlužníků, do jejich soukromí a komfortu, což by mohlo vyvolávat četné kontroverze,\" upozornil viceprezident komory Vladimír Plášil.

Sněmovna by v novele měla také rozšířit a zpřesnit seznam věcí, které by exekutor nemohl dlužníkovi doma zabavit. Novelu občanského soudního řádu, která novinky předpokládá, poslancům před závěrečným sněmovním kolem doporučil schválit ústavně-právní výbor. Sněmovní plénum by mělo o předloze rozhodnout tento týden.

Zatímco nyní exekutoři nesmějí zajistit například běžné oděvní součásti a obvyklé vybavení domácnosti, novela by jasně stanovila, že za vybavení se pokládá postel, stůl, židle, kuchyňská linka, kuchyňské nářadí a nádobí, lednička, sporák, vařič, pračka, vytápěcí těleso, palivo a ložní prádlo, pokud jejich hodnota zjevně nepřesahuje cenu obvyklého vybavení. Exekutor by taky nově nesměl zabavit studijní a náboženskou literaturu a dětské hračky. Ke snubním prstenům a podobným předmětům by norma přidala písemností osobní povahy a obrazové a zvukové záznamy, které se týkají dlužníka nebo jeho rodiny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK