Inflace v Německu v dubnu dál stoupla na 0,4 procenta

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. dubna (ČTK) - Meziroční míra inflace v Německu se v dubnu dál zvýšila na 0,4 procenta z březnové úrovně 0,3 procenta. Uvedl to spolkový statistický úřad v dnešních předběžných údajích. V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny snížily o 0,1 procenta.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie se ceny v Německu meziměsíčně snížily rovněž o 0,1 procenta. Meziročně zrychlila inflace v tomto měření na 0,3 procenta z březnových 0,1 procenta.

Inflace v Německu se v únoru podle národního měření vrátila ze záporného pásma mírně do plusu. V lednu největší ekonomika eurozóny poprvé od roku 2009 sklouzla do cenové deflace, zejména kvůli výraznému zlevnění benzinu.

Celá eurozóna se do deflace dostala již loni v prosinci a podle předběžných údajů statistického úřadu Eurostat v ní setrvala také v březnu. Meziroční pokles cen nicméně zpomalil na 0,1 procenta z únorových 0,3 procenta.

Evropská centrální banka (ECB) v březnu v rámci snahy podpořit hospodářský růst a odvrátit deflaci spustila kvantitativní uvolňování měnové politiky, které zahrnuje pravidelné a rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů. ECB tak hodlá do ekonomiky minimálně do září příštího roku měsíčně pumpovat kolem 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK