Pojišťovny vybraly letos na pojistném 30,7 mld. Kč, o 0,5 pct víc

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Český pojistný trh v prvním čtvrtletí nepatrně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 30,7 miliardy korun, což je o 0,5 procenta více než ve stejném období loni. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni trh rostl o 1,1 procenta na 115,2 miliardy Kč.

Hlavním důvodem stagnace trhu je pokračující pokles v životním pojištění o téměř tři procenta na 11,4 miliardy Kč. Neživotní pojištění nadále mírně oživuje, a to o 2,6 procenta na 19,3 miliardy korun.

V životním pojištění výrazně kleslo pojistné zejména u produktů s jednorázovým pojistným (o 18,5 procenta), zatímco u produktů s běžně placeným pojistným oslabilo o 1,7 procenta. Celkově došlo na trhu s životním pojištěním k meziročnímu úbytku 269.000 pojistných smluv životního pojištění.

\"Na snížení objemu předepsaného pojistného běžně placeného životního pojištění se projevil mimo jiné i vliv změn daňové uznatelnosti soukromého životního pojištění, který vedl ze strany části klientů k ukončování smluv a výběru peněz. Lze očekávat, že se tento negativní efekt z důvodu rozložení splatnosti pojistného během roku projeví i v dalších čtvrtletích,\" komentoval vývoj výkonný ředitel asociace Tomáš Síkora.

Neživotní pojištění pokračovalo v růstu přesto, že ve srovnání s vývojem na konci roku 2014 kleslo pojistné povinného ručení. V prvním čtvrtletí 2015 se snížilo o 0,3 procenta, loni přitom rostlo o 4,6 procenta. Výsledek ovlivňují zejména obnovy pojištění k počátku roku, které vlivem vysoké bonusové slevy vykazují výrazně nižší pojistné než průběžně uzavírané smlouvy během zbytku roku. Přes tuto skutečnost ale vývoj letošního roku zatím nepotvrzuje růst cen povinného ručení, který započal během roku 2014.

Havarijní pojištění posílilo o 4,1 procenta. \"K podobně významnému posunu došlo také v podnikatelském pojištění, kde za první čtvrtletí roku vzrostlo předepsané pojistné dokonce o více než pět procent. Zda však jde v obou případech o systematickou změnu trendu, nebo jednorázový specifický vliv, potvrdí až dlouhodobější srovnání,\" doplnil Síkora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK