Vydavatel karet MasterCard zvýšil čtvrtletní zisk o 17 procent

29.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Čistý zisk amerického vydavatele platebních karet MasterCard v prvním čtvrtletí vzrostl o 17 procent a dosáhl 1,02 miliardy dolarů (25,1 miliardy Kč). Klienti utratili více peněz při platbách kartami této značky, zatímco náklady společnosti klesly. Akcie firmy po zveřejnění výsledků přidávaly více než tři procenta a dostaly se na nový rekord.

MasterCard je druhým největším vydavatelem platebních karet na světě. První příčka patří společnosti Visa, která výsledky hospodaření oznámí ve čtvrtek.

Na jednu akcii firma vydělala 89 centů, což bylo devět centů nad odhady analytiků v anketě agentury Reuters. Čistý příjem firmy se zvýšil o skoro tři procenta na 2,2 miliardy dolarů.

\"Navzdory nepříliš ideálním ekonomickým podmínkám a náročné situaci na devizových trzích si vedeme dobře,\" poznamenal výkonný ředitel MasterCardu Ajay Banga.

Nadnárodním společnostem se sídlem ve Spojených státech škodí silný dolar, který za poslední rok zpevnil ke koši předních světových měn o více než 20 procent. MasterCardu i Vise plyne z trhů mimo USA zhruba 60 procent příjmů. Na pohyby směnných kurzů jsou tudíž mimořádně citlivé.

Objem plateb kartami MasterCard se za tři měsíce do konce března zvýšil o zhruba 12 procent na 783 miliard dolarů. Objem přeshraničních platebních transakcí se zvýšil o zhruba 19 procent.

Akcie MasterCardu vystoupily krátce po zahájení dnešního obchodování na burze v New Yorku na nový rekord 93,59 za kus. Vzhůru zamířily také akcie konkurenční společnosti Visa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK