Koalice se shodla na schodku 70 miliard, mzdy vzrostou o tři pct

30.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Vláda se na nočním jednání shodla na deficitu státního rozpočtu pro příští rok 70 miliard korun. Koaliční rada se předtím po delší debatě dohodla na tom, že státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta. Výdaje na vědu a výzkum se oproti původnímu návrhu ministerstva financí zvýší o 1,5 miliardy korun na 28,1 miliardy korun. Ministři mají hledat ve svých resortech další úspory. Novinářům to sdělili šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

\"Je to dílčí kompromis. Dohodli jsme se na tom, že budeme držet schodek 70 miliard, což je dobrá zpráva. Dohodli jsme se na tom, že je shoda v rámci koalice na navýšení platů státních zaměstnanců o tři procenta, což představuje dopad do státního rozpočtu ve výši zhruba pět miliard korun,\" řekl Faltýnek.

Premiér na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil, že vláda přijala usnesení, ve kterém se zavazuje najít v další debatě peníze zejména na bezpečnost, valorizaci důchodů, zvýšení plateb za státní pojištěnce, další prostředky na zvýšení podpory vědy a výzkumu a spolufinancování programu rozvoje venkova.

\"Čeká nás nepochybně velmi náročná diskuse o prioritách jednotlivých resortů a prioritách jednotlivých stran. Ta dohoda znamená, že koaliční strany jsou připraveny zohlednit vzájemně své priority při přípravě zákona o státním rozpočtu,\" poznamenal Sobotka.

Novinářům řekl, že sociální demokracie během jednání navrhovala zvýšení daně z příjmu právnických osob o dva procentní body. \"Platí také, že sociální demokracie navrhuje, aby se důchody valorizovaly v průměru o 200 korun,\" dodal s tím, že ministryně Michaela Marksová (ČSSD) předloží konkrétní novelu zákona. Dalším návrhem ČSSD byla valorizace plateb za státní pojištěnce o čtyři miliardy korun. Na žádném z těchto návrhů se ale koalice neshodla. Podle Faltýnka je jedním z témat k diskusi také další navýšení růstu platů státních úředníků o další dvě procenta.

Výši schodku státního rozpočtu musela vláda deklarovat v aktualizované verzi Konvergenčního programu, podle které by měl deficit veřejných financí postupně klesat z letos odhadovaných 1,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP) až na 0,6 procenta HDP v roce 2018. Koalice k dohodě dospěla po čtyřhodinovém jednání, vláda poté Konvergenční program přijala během krátkého jednání. Loni byl deficit veřejných financí 1,98 procenta HDP.

Konvergenční program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech. EU vyžaduje mimo jiné pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP. Vláda zatím termín přijetí eura nestanovila a podle dřívějších vyjádření Sobotky i Babiše ani nestanoví.

Program zároveň počítá s tím, že ekonomika poroste letos o 2,7 procenta. V příštím roce její růst zpomalí na 2,5 procenta. V letech 2017 a 2018 by měla česká ekonomika růst o 2,3 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK