České dráhy měly po dvoumiliardové ztrátě loni zisk 156 mil. Kč

30.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Hospodaření skupiny České dráhy se loni dostalo do zisku 156 milionů korun po předloňské ztrátě téměř dvě miliardy korun. Osobní doprava, které představuje hlavní činnost státního dopravce, zmírnila ztrátu proti dřívějším zhruba dvěma miliardám na 865 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou České dráhy zveřejnily na svých internetových stránkách.

Důvodem zlepšení výsledků v osobní dopravě je podle managementu růst počtu cestujících. \"Dynamicky se rozvíjí především dálková a příměstská doprava. Také díky tomu stouply tržby z hlavní činnosti o 800 milionů korun,\" uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek. Dodal, že firma snižovala provozní i režijní náklady.

V zisku po zdanění 877 milionů korun skončilo hospodaření nákladní dopravy, kterou zajišťuje dceřiná společnost ČD Cargo. Proti roku 2013 jde o zlepšení o sto milionů korun, uvedly ČD. Zde jsou podle managementu důvodem především úspory, které loni dosáhly několik set milionů korun. Tržby z přepravy o více než půl miliardy korun klesly.

Celkem České dráhy loni přepravily 170 milionů cestujících. Kromě osobního a nákladního dopravce patří do skupiny Českých drah například Výzkumný ústav železniční či poskytovatel datových služeb ČD Telematika. Společnost v Česku zaměstnává 25.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK