Návody ke kontrolnímu hlášení k DPH budou na webu od května

30.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - Už v příštím týdnu by měla Finanční správa na internetu zveřejnit vzor formuláře kontrolního hlášení k dani z přidané hodnoty včetně informací o jeho vyplňování. Při dnešních interpelacích ve Sněmovně to řekl ministr financí Andrej Babiš. Kontrolní hlášení má začít fungovat od příštího roku, a to pouze v elektronické podobě. Ministerstvo také pracuje na tom, aby bylo možné i nadále hlášení a další formuláře podat přes datovou schránku.

\"Bylo navrhováno omezení způsobu podávání kontrolního hlášení a ostatních DPH formulářových podání tak, že nemohou být podána prostřednictvím datových schránek. Od tohoto návrhu bylo upuštěno a ministerstvo financí a finanční správa spolupracují s podnikatelskými svazy a ministerstvem vnitra a hledají variantu, ve které bude zachováno podání datovou schránkou,\" řekl Babiš.

Záměr omezit datové schránky kritizovaly Hospodářská komora ČR i Komora daňových poradců. Finanční správa chtěla omezit využití datových schránek z technických důvodů, protože datovou schránkou lze odeslat maximálně deset MB dat. Řada přiznání včetně příloh je prý větších.

Na webu finanční správy budou v nejbližší době zveřejněny základní údaje o kontrolním hlášení, aby se na něj plátci DPH stačili připravit. Základní údaje bude správa průběžně doplňovat o další podstatné informace a odpovědi na dotazy, uvedl ministr. Na začátku července mají být veřejnosti k dispozici technické popisy jednotlivých položek elektronického formuláře.

Kontrolní hlášení k DPH jsou jedním z nástrojů, které mají zabránit daňovým únikům.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK