Dijsselbloem: Evropa je připravena na všechny závěry kolem Řecka

30.04.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. dubna (ČTK) - Evropa je připravena na různé výsledky patové situace mezi Řeckem a jeho věřiteli. Řekl to dnes podle agentury Reuters šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Předseda euroskupiny to uvedl v odpovědi na otázku, zda existuje náhradní plán pro případ, že by Řecko bylo nuceno opustit eurozónu nebo se dostat do prodlení se splátkami svého dluhu.

\"Na otázku, zda je na eventuality připraveno Nizozemsko, nebo zda je připravena eurozóna, odpověď zní \'ano\',\" uvedl při setkání s členy nizozemského parlamentu Dijsselbloem, který je rovněž nizozemským ministrem financí.

Řecko se snaží přesvědčit mezinárodní věřitele o ochotě Atén pokračovat v reformách a přimět je, aby uvolnili část ze 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) v rámci prodlouženého druhého záchranného programu pro tuto zemi. Po týdnech bezúspěšných jednání země připravila soubor reforem, který podle vládního zdroje agentury AFP předloží v pondělí svým věřitelům, tedy Evropské unii a Mezinárodnímu měnovému fondu.

O plánovaných reformách dnes podle Reuters začala jednat takzvaná bruselská skupina, která sestává ze zástupců mezinárodních věřitelů a řecké vlády. Očekává se, že jednání potrvají až do neděle. Řecký premiér Alexis Tsipras je podle zdroje Reuters ochoten v případě nutnosti do jednání vstoupit, aby se věci posunuly kupředu. Obě strany se údajně dohodly, že médiím nebudou poskytovat žádné informace.

Tsipras, kterého do premiérského křesla letos vynesly sliby, že ukončí úsporná opatření požadovaná věřiteli, zatím odmítal učinit jakoukoli oběť v otázce důchodů, pracovního trhu a prodeje státního majetku.

Vysoký vládní činitel po středečním pracovním jednání řeckých činitelů podle Reuters sdělil, že Atény jsou ochotny prodat většinový podíl ve dvou hlavních řeckých přístavech a dohodnout se na kompromisu v otázce daně z přidané hodnoty a několika důchodových reformách. Podle Reuters je to zatím nejjasnější signál, že krajně levicová řecká vláda je v zájmu dosažení dohody s věřiteli ochotna ustoupit.

Úřad předsedy vlády dnes ale údajné tendence k možnému vyklizení pozic popřel. \"Vláda trvá na nejzazších mezích,\" sdělil nejmenovaný Tsiprasův spolupracovník. Kabinet podle něj nemá od veřejnosti mandát k tomu, aby uzavřel dohodu, která by tyto meze překračovala, a neučiní tak.

Tsipras v pondělí vyjádřil naději, že dohody s věřiteli bude dosaženo do 9. května. Na pondělí 11. května je naplánována další schůzka ministrů financí eurozóny. Následující den mají Atény zaplatit další část dluhu ve výši 750 milionů eur Mezinárodnímu měnovému fondu. Atény naznačily, že budou mít se splacením problém.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK