Porcelánce Thun 1794 loni vzrostly tržby, zisk mírně klesnul

01.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 1. května (ČTK) - Mírný nárůst tržeb na 454 milionů korun vykázala za loňský rok skupina Thun, kterou tvoří porcelánka Thun 1794 a.s. a společnost Thun Trade a.s. Proti roku 2013 je to o dva miliony více. Zisk skupiny klesl ze 4,5 milionu v roce 2013 na 4,1 milionu korun. Firma však ustála krizi v Rusku, řekl dnes při zahájení Jarních porcelánových trhů v Karlových Varech novinářům generální ředitel Thun 1794 Vlastimil Argman.

Jak řekl, na porcelán sice Rusko neuvalilo dovozní embargo, ale trhem výrazně zatřásl pokles rublu, krize na Ukrajině i litevský zákaz průjezdu kamionů do Ruska. Díky mnoha odběratelům se ale firma nedostala do problémů a například na trzích Evropské unie zvýšila odbyt o pět procent.

Právě export do více teritorií je podle Argmana to, co porcelánce umožňuje přežít regionální výkyvy. \"Vyvážíme do zemí bývalého Sovětského svazu, kde velmi dobře působíme v Kazachstánu nebo Ázerbájdžánu. Nová lokalita, která se rozvíjí, je Egypt a severní Afrika. Náš hlavní trh jsou země Evropská unie,\" uvedl Argman.

Z celkové produkce 4900 tun porcelánu (v roce 2013 to bylo 4700 tun) šlo loni 22 procent tuzemským odběratelům, většina tohoto zboží ale jde následně také na export. Do zemí Evropské unie loni směřovalo 36 procent produkce, Ruská federace a okolní státy se na tržbách podílely 21 procenty.

Porcelánka, která vznikla na troskách zkrachovalého Karlovarského porcelánu v roce 2009, se zatím rok od roku rozrůstá. Vloni na konci roku zaměstnávala 655 zaměstnanců, kteří berou průměrně 16.000 korun.

Kromě tradičních vzorů Thun 1794 každoročně nabízí i nové kolekce. Letos představila tři desítky nových dekorů.

Pavel Peňás dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK