5 kroků k hladké a bezstarostné změně dodavatele energií

05.05.2015 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zkoumáte nabídky dodavatelů elektřiny nebo plynu? Pohráváte si s myšlenkou, že přejdete k jiné energetické společnosti, abyste snížili účet za energie? Podívejte se, co vás při změně dodavatele čeká a na co byste neměli zapomenout.

Výběr nového dodavatele

Hladký průběh změny dodavatele elektřiny nebo plynu začíná už při výběru nové energetické společnosti. Dokonce by se dalo říct, že tento (první) krok je ze všech nejdůležitější. Zkušenosti klientů, kteří podepsali smlouvu při podomním prodeji, ukazují, že se nevyplatí podléhat nátlaku podomních obchodníků, ale dodavatele vybrat po pečlivé úvaze, prostudování smlouvy i obchodních podmínek.

TIP: Ušetřete za energie s Finance.cz!

Když si zákazník vybere dodavatele s férovým přístupem a kvalitním zákaznickým servisem, má z velké části vyhráno,“ míní Michaela Johnová, ředitelka pro retail zákazníky společnosti Europe Easy Energy a dodává „Při volbě dodavatele mohou zákazníkovi pomoci i Všeobecné obchodní podmínky, které by si měl určitě pozorně pročíst.

Právě v obchodních podmínkách se mohou skrývat různé chytáky. Jsou to zpravidla tyto sáhodlouhé dokumenty, které jako spotřebitelé neradi čteme. „Někdy v nich bývají ukryté až nemravné smluvní pokuty za předčasné ukončení smlouvy nebo v nich bývá upozaděná možnost nového dodavatele měnit ceny energií i v průběhu smlouvy s odkazem na její růst na energetickém trhu,“ upozorňuje Petr Holubec, tiskový mluvčí Pražské energetiky.

Současně s pročítáním obchodních podmínek a prostudováním ceníků by si měl zákazník dobře rozmyslet, zda je pro něho výhodnější smlouva na dobu určitou, kterou během smluvního období nelze zpravidla bez sankcí vypovědět, nebo smlouva na dobu neurčitou s klasickou tříměsíční výpovědní lhůtou.

Levnější energie s Finance.cz

V našem nezávislém kalkulátoru si můžete spočítat, se kterým dodavatelem plynu či elektřiny byste vůči tomu stávajícímu nejvíce ušetřili.
V našem srovnání si s ohledem na smluvní podmínky můžete vybrat, jaké nabídky chcete do srovnání zahrnout.

Najít nejvýhodnějšího dodavatele energií!

Výpověď smlouvy stávajícímu dodavateli

S tím se pojí i prostudování aktuální smlouvy na dodávky energie se stávajícím dodavatelem. Pokud domácnost ještě energetickou společnost neměnila a nepodepisovala ani žádný dodatek ke smlouvě, je pravděpodobné, že má sjednanou dříve běžnou smlouvu na dobu neurčitou. Tu lze vypovědět kdykoli a po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty začíná zákazník odebírat energii od nového dodavatele.

Nicméně energetický trh se proměnil a řada odběratelů už může mít smlouvu na dobu určitou. „Důležité je si uvědomit, že většinou stávající smlouvu, kterou chce zákazník změnit, mívá uzavřenou na dobu určitou a její případné předčasné ukončení je sankcionováno,“ podotýká Petr Holubec.

Tuto skutečnost lze nicméně řešit tím, že původní smlouva bude vypovězena k datu, kdy končí, aby zákazníkovi žádné sankce nehrozily. Je nutné upozornit i na to, že smlouvy na dobu určitou nejsou ukončeny uplynutím doby, na níž byly uzavřeny, ale zpravidla se automaticky prodlužují. S výpovědí smlouvy by si přitom zákazník neměl dělat starosti. „Veškeré záležitosti ohledně změny dodavatele energií vyřídí nový dodavatel na základě plné moci,“ připomíná Michaela Johnová.

Zahájení odběru u nového dodavatele

Termín, kdy začnete odebírat energii od nového dodavatele, závisí na původním smluvním závazku. V případě smlouvy na dobu neurčitou se zpravidla jedná o tříměsíční výpovědní lhůtu. U smlouvy na dobu určitou záleží na době, na níž byla sjednána. Zatímco budete čekat na uplynutí výpovědní lhůty, nic dramatického se dít nebude. Termín zahájení dodávky byste měli mít ideálně vyznačený na nové smlouvě.

Od nového dodavatele můžete dostat tzv. uvítací dopis, ve kterém vás jako nové zákazníky přivítá. Určitě nečekejte, že vám do domu vtrhnou technici a budou měnit elektroměr nebo plynoměr. Měřidlo zůstává vždy na svém místě a nemění se ani jiné technické náležitosti. Změnu dodavatele tak vlastně poznáte jen podle toho, že budete zálohy platit jiné společnosti, od níž vám na konci zúčtovacího období přijde i vyúčtování.

Změna platebních příkazů

Současně vám nový dodavatel několik dnů před zahájením dodávky zašle rozpis záloh. V tomto případě je třeba vaše aktivita. Pokud využíváte trvalý příkaz v bance, je třeba ho zrušit a založit nový tak, aby zálohy odcházely na správné číslo účtu.

Ukončovací faktura

Poslední den, kdy odebíráte energii od původního dodavatele, není na škodu opsat si z elektroměru nebo plynoměru aktuální spotřebu (nebo ještě lépe měřidlo vyfotit). Stávající dodavatel vám vystaví tzv. ukončovací fakturu. Není přitom pravidlem, že odečet měřidla provádějí pracovníci distribuce přímo v místě – praxe ukazuje, že většinou se jedná o stanovení spotřeby odhadem. Vyhnete se tak případným komplikacím při reklamaci vyúčtování.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ