Odpovědnost provozovatele hlídaných garáží za škodu

07.05.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Jakým způsobem upravuje nový občanský zákoník odpovědnost provozovatele hlídaných garáží za škodu? Kdy nejpozději musí poškozený uplatnit škodu vůči provozovateli hlídaných garáží? Škoda na odložené věci z pohledu odpovědnosti provozovatele hlídaných garáží bude tématem dnešního článku.

Provozovatel hlídaných garáží je nositelem poměrně přísné povinnosti k náhradě škody, která však odpovídá obvyklému placení poplatků řidičem za využití služeb provozovatele. Vlastník vozidla poté oprávněně očekává, že jeho vůz bude v bezpečí, využije-li služeb hlídaných garáží.

Nový občanský zákoník

Nový občanský zákoník stanovuje, že je-li s provozováním nějaké činnosti zpravidla spojeno odkládání věcí a byla-li věc odložena na místě k tomu určeném nebo na místě, kam se takové věci obvykle ukládají, nahradí provozovatel poškození, ztrátu nebo zničení věci tomu, kdo ji odložil, popřípadě vlastníku věci. Stejně nahradí škodu provozovatel hlídaných garáží nebo zařízení podobného druhu, jedná-li se o dopravní prostředky v nich umístěné a o jejich příslušenství.

Povinnost k náhradě škody v případě poškození, ztráty nebo zničení vozidla a jeho příslušenství postihuje tedy nejen provozovatele hlídaných garáží, kteří poskytují službu hlídaných garáží jakožto svou hlavní činnost, rovněž však provozovatele, kteří poskytují provoz garáží jakožto svou vedlejší činnost (např. garáže spojené s hotelem). Ustanovení tedy chrání dopravní prostředek a jeho příslušenství (např. autorádio), nikoliv vnesené věci (např. notebook ponechaný v zaparkovaném vozidle).

Hlídaný prostor je podmínkou

K odpovědnosti provozovatele dle výše uvedené přísné odpovědnosti je nutné, aby prostor garáží byl hlídaný, což může být zajištěno různým způsobem. V případném soudním sporu o náhradu škody bude otázka prokázání hlídaného prostoru stěžejní ke stanovení povinnosti provozovatele k náhradě škody, přičemž každý případ bude pojímán individuálně.

Přijeli jste svým automobilem ke své oblíbené sauně, zaparkovali, odložili klíčky od vozu ve skřínce v šatně a následně zjistili, že Vám automobil pomocí těchto klíčků ukradli? Bude provozovatel sauny odpovědný za ukradený automobil? S novým občanským zákoníkem byl zrušen limit odpovědnosti provozovatele za škodu na odložených věcech do 5.000,- Kč, soud však v případném sporu z důvodů zvláštního zřetele hodných může náhradu škody přiměřeně snížit.

Neprodlené uplatnění náhrady škody

Poškozený musí uplatnit náhradu škody u provozovatele neprodleně po zjištění ztráty poškození, ztráty nebo zničení vozidla nebo jeho příslušenství. Nový občanský zákoník vymezuje, že neuplatní-li se právo na náhradu škody u provozovatele bez zbytečného odkladu, soud je nepřizná, pokud provozovatel namítne, že právo nebylo uplatněno včas. Nejpozději lze právo na náhradu škody uplatnit do patnácti dnů po dni, kdy se poškozený o škodě musel dozvědět.

Každý případ škody na vozidle v hlídaných garážích je nutné chápat individuálně. Budete-li řešit obdobný případ, lze jedině doporučit konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho případu, a to zejména s ohledem na neustálý vývoj rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU