Cena mobilního volání loni klesla o pětinu na 1,28 Kč/min

11.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Průměrná cena mobilního volání v Česku během prvního pololetí loňského roku klesla zhruba o pětinu na 1,28 Kč za minutu. Za klesajícím trendem cenové úrovně stojí zejména větší spotřeba hlasových služeb ze strany domácností vlivem tzv. neomezených tarifů. Uvedl to Český telekomunikační úřad ve své výroční zprávě.

V prvním pololetí loňského roku se nejvíce snížila průměrná cena volání u Vodafonu, a to přibližně o čtvrtinu na 1,26 Kč za minutu.

Průměrná cena volání pro podnikající subjekty byla přibližně o 26 procent nižší ve srovnání s nepodnikajícími subjekty. Soukromé osoby platily přibližně 1,45 Kč za minutu, firemní zákazníci 1,06 Kč.

Neomezené tarify začali operátoři zavádět před dvěma lety. Od té doby na ně přešlo až 90 procent rezidentních zákazníků.

Na trhu bylo loni kolem 14 milionů aktivních SIM karet. Uživatelé celkové provolali 19,7 miliardy reálných minut, což představuje růst o více než osm procent. Počet odeslaných SMS se zvýšil rovněž o osm procent na 9,6 miliardy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK