MMR podpoří obnovu bydlení 78 mil. Kč, nejvíce dostanou paneláky

12.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle na podporu bydlení 77,9 milionu korun, z toho největší část půjde na regeneraci panelových sídlišť. Zájemci o dotaci přitom žádali o více než půl miliardy korun, uvedlo dnes ministerstvo.

\"Obdrželi jsme celkem 131 žádostí s finančním požadavkem 264 milionů korun. Téměř polovina těchto projektů získá národní dotace,\" uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO).

V rámci regenerace panelových sídlišť MMR schválilo 14 žádostí obcí o dotaci za celkem 56 milionů korun na regeneraci veřejného prostranství panelového sídliště s minimálně 150 byty. Obce mohly žádat až o 70 procent nákladů na úpravy, maximálně však čtyři miliony korun. Sídliště musela mít připraven plán regenerace.

Resort schválil také 20 žádostí za celkem 14 milionů korun na investice do pozemků určených pro výstavbu bytových či rodinných domů. Na jeden byt následně postavený na tomto pozemku je určen příspěvek 50 tisíc korun, který dostane dotyčná obec.

Zbylých 7,9 milionu korun MMR rozdělí mezi 34 žadatelů, kteří peníze využijí na výměnu domovních olověných rozvodů. Na zkvalitnění bytového fondu a snížení obsahu olova v pitné vodě měla sloužit dvacetitisícová dotace pro vlastníka či spoluvlastníka domu či bytu s olověnými rozvody.

MMR bydlení podporuje od svého vzniku v roce 1996. Jen letos rozdělí dotace za více než 443 milionů korun, přičemž už na podporu bydlení vynaložilo celkem takřka tři miliardy korun. Jen od roku 2003 tak se státní podporou vzniklo 12.199 nových bytů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK