Bombardier zruší přes 1750 míst v divizi letadel, asi 15% z celku

14.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Montreal/Toronto 14. května (ČTK) - Kanadský výrobce vlaků a letadel Bombardier zruší více než 1750 pracovních míst v divizi soukromých firemních letadel. Je to více než 15 procent pracovní síly divize. Podnik tak reaguje na nižší poptávku po některých modelech těchto strojů.

\"Současná ekonomická situace a geopolitické problémy na některých trzích, jako je Latinská Amerika, Čína a Rusko, ovlivnily výši zakázek v celém odvětví,\" uvedla firma.

Zhruba 1500 pracovních míst Bombardier zruší v Torontu a v Montrealu, kde má ústředí. Dalších asi 280 plánuje zrušit v Belfastu v Severním Irsku. Celkově Bombardier zaměstnává téměř 70.000 lidí, z toho asi 11.600 v divizi firemních letadel.

Bombardier také uvedl, že omezuje výrobu modelů Global 5000 a Global 6000, což jsou její největší letadla pro soukromé a firemní účely.

Čtvrtletní hospodářské výsledky firmy minulý týden ukázaly, že zisk z prodeje firemních letadel v prvním čtvrtletí stagnoval. Čisté objednávky ale klesly na 19 ze 46 v loňském prvním čtvrtletí.

Firma letos vyměnila výkonného ředitele a odložila výplatu dividend. Minulý týden potvrdila, že plánuje prodat menšinový podíl v železniční divizi prostřednictvím primární veřejné nabídky akcií. Úpis se podle agentury Reuters pravděpodobně uskuteční v Německu, kde divize Bombardier Transportation sídlí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK