ČTÚ chce O2 prodloužit mobilní licence o devět let

14.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Český telekomunikační úřad chce společnosti O2 prodloužit licence na používání kmitočtů, na kterých provozuje své mobilní sítě. Příděl části frekvencí v pásmech 900 a 1800 MHz vyprší v příštím roce a regulátor navrhuje O2 kmitočty ponechat dalších devět let bez výběrového řízení. Uvedl to na svých stránkách.

Bez frekvencí by operátor nemohl nabízet mobilní služby. Prodloužení přídělu se v souvislosti s velkým počtem uživatelů a vysokými investicemi O2 do infrastruktury předpokládalo. O2 na kmitočtech provozuje mobilní sítě GSM a LTE, které využívá přes pět milionů zákazníků. Konkurenčním operátorům T-Mobile a Vodafone licence platí do roku 2024 respektive 2021.

Operátor by měl za prodloužení přídělu frekvencí zaplatit částku okolo 325 milionů korun, kterou stanovil znalecký posudek.

O2 provozuje síť GSM od roku 1996. V minulém roce získala frekvence v pásmu 800 a 1800 MHz pro vysokorychlostní mobilní sítě LTE. Těmi v současnosti pokrývá přes 90 procent české populace. Majoritu v O2 drží od loňska PPF. Ta letos rozhodla, že firmu rozdělí na operátora, který bude vlastnit licence a poskytovat služby, a provozovatele infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK