Co týden dal? MMR pošle na podporu bydlení 77,9 milionu korun

15.05.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle na podporu bydlení 77,9 milionu korun, z toho největší část půjde na regeneraci panelových sídlišť. Zájemci o dotaci přitom žádali o více než půl miliardy korun. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Nouzové financování řeckých bank prolomilo tabu, které zakazuje měnové financování vlád centrálními bankami. V rozhovoru s německým listem Handelsblatt to řekl šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Podle něj není na centrálních bankách, aby rozhodovaly, kdo má a kdo nemá být členem eurozóny. Rozhodnutí o budoucnosti Řecka v měnovém bloku je podle něj \"jasně\" v rukou politiků.
Více informací

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi zopakoval, že program nákupů státních dluhopisů, který má podpořit ekonomický růst v eurozóně, banka uskuteční v plném rozsahu, v jakém ho plánovala. Podle Draghiho už tato opatření přinesla ekonomice zřetelné pozitivní efekty. Šéf ECB také mírnil obavy z toho, že by nákupy dluhopisů vedly ke vzniku cenové \"bubliny\" a následně k nové finanční krizi.
Více informací

Guvernér britské centrální banky (BoE) Mark Carney odmítl obavy, že levná pracovní síla ze zahraničí zhoršuje produktivitu práce v Británii. Carney to řekl v pořadu televize BBC. Centrální banka ve středu zhoršila odhad hospodářského růstu Británie na tento a příští roky a mezi důvody zmínila i horší vyhlídky růstu produktivity práce.
Více informací

Průmyslová výroba v zemích eurozóny se v březnu proti předešlému měsíci snížila o 0,3 procenta a smazala část únorového jednoprocentního vzestupu. V meziročním srovnání produkce v měnové unii mírně zpomalila růst na 1,8 procenta, informoval statistický úřad Eurostat.
Více informací

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila mezičtvrtletní růstové tempo na 0,3 procenta po vzestupu o 0,7 procenta v předešlých třech měsících. Oznámil to v předběžném odhadu spolkový statistický úřad. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) největší evropské ekonomiky zvýšil o 1,1 procenta po růstu 1,6 procenta v závěru loňského roku.
Více informací

Výbor věřitelů Ukrajiny předložil Kyjevu svůj podrobný návrh restrukturalizace ukrajinského dluhu. Návrh je podle nich kompromisem mezi cílem Ukrajiny snížit zadlužení a zájmy investorů, kteří se chtějí vyhnout výraznému snížení hodnoty dluhopisů. Výbor však současně podle agentury Reuters uvedl, že neviděl zatím významné zapojení vlády do jednání o počátečním návrhu předloženém před čtyřmi týdny.
Více informací

Levnější ropa a silnější zotavování eurozóny pomáhají rychlejšímu hospodářskému růstu v zemích střední a východní Evropy včetně České republiky. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF). Například v jihovýchodní Evropě už ale tyto vlivy nejsou tak patrné. Rusku pak měnový fond kvůli levnější ropě předpovídá pokles ekonomiky.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,9 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu, který zveřejnil Český statistický úřad. Mezičtvrtletně HDP stoupl o 2,8 procenta. Údaje překonaly odhady analytiků. V předchozím čtvrtletí se HDP zvýšil meziročně o 1,4 procenta a mezičtvrtletně o 0,4.
Více informací

Trh poštovních služeb v tuzemsku se v roce 2014 propadl do ztráty 2,6 miliardy korun, zatímco o rok dříve to bylo necelých 100 milionů Kč. Tržby doručovatelských firem za poštovní služby se zvýšily o více než miliardu na 14,1 miliardy Kč, největší podíl na tržbách měla Česká pošta. Vyplývá to z údajů Českého telekomunikačního úřadu.
Více informací

Ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO) ustupuje hazardní lobby a změkčilo návrh nového loterijního zákona, tvrdí organizace Transparency International a Občané proti hazardu. Proti původnímu znění podle nich vypadla opatření pro ochranu hráčů, omezování počtu heren i možné prohry. Kabinet by se měl vrátit k prvotní verzi zákona, řekl novinářům ředitel Transparency International David Ondráčka.
Více informací

Česko o prázdninách čekají dosud největší uzavírky silnic, stát na jejich rekonstrukce krajům poslal 4,4 miliardy korun. Dalších 200 milionů korun získá Praha. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na setkání lídrů českého stavebnictví upozornil, že bude problém najít objízdné trasy. Přesný plán uzavírek ministerstvo zatím nemá k dispozici.
Více informací

České stavebnictví letos poroste o pět procent, očekávají šéfové stavebních firem. Růst podle devíti z deseti ředitelů potáhnou investice soukromého i veřejného sektoru, vyplývá z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2015 společností CEEC Research a SGCP, divize Weber. Mírný růst by měl pokračovat i příští rok, stavaři odhadují 4,6 procenta. Loni sektor poprvé od roku 2008 vzrostl, podle Českého statistického úřadu o 2,3 procenta.
Více informací

Poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude zřejmě hradit nově podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby. Přijetí rozsáhlé novely energetického zákona, jež novinku zavede, umožnil Senát. Předloha, kterou dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, má taky přispět k rozvoji střešních fotovoltaických elektráren s výkonem do deseti kilowattů. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.
Více informací

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle na podporu bydlení 77,9 milionu korun, z toho největší část půjde na regeneraci panelových sídlišť. Zájemci o dotaci přitom žádali o více než půl miliardy korun, uvedlo ministerstvo.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU