Roční zisk Vodafonu klesl, tržby se ale výrazně zvýšily

19.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. května (ČTK) - Zisk britské telekomunikační skupiny Vodafone Group v posledním finančním roce dál klesl. Celoroční tržby společnosti se ale zvýšily o deset procent a v posledním čtvrtletí poprvé za téměř tři roky stoupl klíčový ukazatel základních výnosů. Druhý největší mobilní operátor na světě podle počtu zákazníků i tržeb dnes také uvedl, že v tomto roce očekává po sedmi letech poklesu stabilizaci ziskovosti.

Provozní zisk za rok do konce března klesl na 11,9 miliardy liber (454 miliard Kč) ze 12,8 miliardy liber v předešlém roce. V tomto roce čeká společnost zisk v rozpětí 11,5-12 miliard liber.

Celkové roční tržby skupiny se zvýšily o 10,1 procenta na 42,2 miliardy liber a výnosy ze služeb posílily o 9,4 procenta na 38,5 miliardy liber. Ve čtvrtém čtvrtletí \"organické\" výnosy ze služeb stouply o 0,1 procenta a mírný růst přerušil deset čtvrtletí poklesu.

Skupina nyní začíná těžit z lepšícího se trendu na evropských trzích a ze silné poptávky po službách nejpokročilejších 4G sítí, které se právě zavádějí. Vodafone v posledním roce silně investoval do svých sítí co do rychlosti a pokrytí signálem. Služby 4G jsou nyní podle firmy dostupné na 70 procentech její evropské sítě.

Ohledně výhledu zůstává Vodafone opatrný s tím, že v tomto roce bude dál hodně investovat. Britská firma má vzhledem ke stabilizaci evropských trhů z velkých operátorů nejlepší pozici pro rychlý návrat k růstu ziskovosti, řekli analytici agentuře Reuters.

Vodafone měl ke konci posledního finančního roku 446 milionů mobilních zákazníků. Vlastní mobilní sítě ve 21 zemích světa, včetně České republiky, a má partnerské sítě v dalších 40 zemích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK