Rusko kritizuje Ukrajinu kvůli dluhu, hrozí jí soudem

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 20. května (ČTK) - Rusko dnes důrazně kritizovalo úterní krok ukrajinského parlamentu, který vládě v Kyjevu umožňuje zastavit splátky dluhů zahraničním věřitelům. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že nový ukrajinský zákon je v podstatě přípravou na vyhlášení ukrajinské platební neschopnosti. Ministr financí Anton Siluanov podle agentury Reuters pohrozil, že pokud Kyjev nedodrží podmínky splácení svého dluhu, požene jej Rusko před mezinárodní soudy.

Ukrajina, která je už déle v ekonomické a finanční krizi, se snaží s věřiteli dohodnout na podmínkách úlevy dluhové zátěže, rozhovory se ale minulý týden zadrhly. Ukrajina se snaží restrukturalizovat zahraniční dluh v objemu asi 23 miliard dolarů (565 miliard Kč). Rusko, které je od loňska kvůli své anexi Krymu s Ukrajinou a se Západem v konfliktu, se do jednání o dluhu zapojit odmítlo.

Rusko půjčilo Ukrajině ve formě eurobondu tři miliardy dolarů a v červnu má být tento dluhopis splacen. Putin na dnešním setkání s ministry vlády uvedl, že Rusko mělo právo vyžadovat splacení dluhopisu před termínem, avšak vyhovělo prosbě Mezinárodního měnového fondu a neudělalo to. Úterní krok kyjevského parlamentu označil Putin za \"podivný a neprofesionální\".

Rovněž Siluanov řekl, že kdyby Ukrajina zastavila splátky věřitelům, rovnalo by se to v podstatě vyhlášení insolvence. \"Prozatím pro to nemáme důvod (říct, že jde o insolvenci). Jestliže ale nějaká platba nepřijde včas, uplatníme své právo jít k soudu,\" řekl ministr.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes označil krok ukrajinského parlamentu za \"politováníhodný\". Dodal ale, že Moskva zatím žádné právní kroky neplánuje. Kdyby Kyjev skutečně pozastavil splátky věřitelům, \"úplně by se zdiskreditoval\", řekl Lavrov.

Podle Kyjeva nový zákon umožní potrestat \"bezohledné\" věřitele tím, že jim budou \"v případě potřeby\" pozastaveny splátky dluhu. Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu pro Ukrajinu v objemu 40 miliard dolarů, který Kyjevu schválil MMF. Výměnou dluhu chce vláda ušetřit více než 15 miliard USD a do roku 2020 snížit poměr státního dluhu k hrubému domácímu produktu pod 71 procent ze současných 100 procent.

Ukrajinské ministerstvo financí již dříve oznámilo, že bude požadovat v rámci restrukturalizace dluhu nejen prodloužení splatnosti dluhopisů, ale i snížení jejich nominální hodnoty a snížení úroků. Držitelé ukrajinského dluhu ale v pondělí snížení jistiny odmítli.

Ukrajinské ministerstvo financí bezprostředně po hlasování naznačilo, že pokud se nepodaří najít společné schůdné řešení, pak nové právní normy využije. Postoj Kyjeva podpořil americký ministr financí Jack Lew, podle něhož budou držitelé ukrajinského dluhu možná muset učinit ústupky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK