Ceny ropy se zotavují z propadu, podpořil je pokles zásob v USA

20.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. května (ČTK) - Světové ceny ropy se po úterním propadu dnes mírně zotavují. Trh povzbudil další pokles komerčních zásob suroviny na americkém trhu a příznivé údaje z japonské ekonomiky.

Cena severomořské ropy Brent se krátce před 17:00 SELČ pohybovala kolem 64,90 dolaru za barel s přírůstkem zhruba 90 centů. Americká lehká ropa WTI přidávala 65 centů na 58,64 USD. V úterý se ceny propadly o více než tři procenta pod tlakem růstu dolaru a obav z rostoucích přebytků dodávek na globálním trhu.

Zásoby ropy v USA minulý týden klesly třetí týden po sobě a jejich pokles byl hlubší, než se podle analytiků oslovených agenturou Reuters čekalo. Snížily se i zásoby benzinu a dalších ropných produktů, uvedl dnes Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.

Trh podpořily i příznivé údaje z Asie. Japonská ekonomika expandovala v prvním čtvrtletí nečekaně vysokým ročním tempem 2,4 procenta.

Trh také dál sleduje vývoj bojů v Jemenu. Ten leží v blízkosti hlavních tras pro přepravu ropy a sousedí se Saúdskou Arábií, která je největším světovým vývozcem ropy.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 64,90 64,02 New York - Nymex WTI červenec 58,64 57,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK