Virtuse Energy: V roce 2030 by emisní povolenky mohly stát 30 eur

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Emisní povolenky, jejichž cena se nyní pohybuje nad sedmi eury (zhruba 192 Kč) za tunu emisí oxidu uhličitého, by mohly v roce 2030 stát až 30 eur (820 Kč). Na konferenci o emisních povolenkách to dnes řekl Jan Fousek, jednatel společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami. Důvodem je plánovaná evropská reforma trhu povolenek.

Podle Fouska by ceny povolenek by měly růst již v letošním roce. A to zejména na konci roku, kdy by mohly atakovat hranici devíti eur (245 Kč).

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005 na základě tzv. Kjótského protokolu s cílem snižovat objem vypuštěných skleníkových plynů. Členské země EU si tehdy rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí, po jejichž překročení se musí povolenky kupovat. Ekonomická krize poté snížila průmyslovou výrobu a tím i emise, takže povolenek byl na trhu nadbytek a ceny padaly. Povolenky se dosud nejdráže prodávaly za více než 28 eur, nejlevněji pak pod třemi eury.

Právě přebytek povolenek a jejich klesající ceny přinutila Evropskou unii k jednáním o reformě celého trhu s nimi. Evropští diplomaté se nakonec před pár týdny shodli na spuštění reformy na začátku roku 2019, kdy se má do rezervy převést 900 milionů povolenek, které Evropská komise začala loni z trhu postupně stahovat. Z rezervy mají být povolenky uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky.

\"Nyní, co se členské státy EU dohodly na termínu spuštění tzv. tržní stabilizační rezervy, odhadujeme zvýšení ceny zhruba o 15 procent za rok, čímž vzroste během pár let velký zájem o investice do čistých a méně znečišťujících technologií. Zároveň předpokládáme v roce 2020 růst ceny na 12 až 15 eur a v roce 2030 až na 30 eur,\" řekl dnes Fousek. Připustil ale, že tak dlouhý výhled je zčásti \"věštěním z křišťálové koule\".

Předpokládaný růst cen povolenek na trhu dnes na konferenci potvrdil i ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu Ministerstva životního prostředí Pavel Zámyslický. Uvedl, že na základě analýz, které jsou k dispozici, by cena povolenek mohla v hrubém odhadu do roku 2020 vzrůst zhruba na 20 eur za tunu.

Dražší povolenky zvyšují cenu tzv. silové elektřiny, nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Levné povolenky jsou tak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají proti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK