Prezident Zeman podepsal novelu energetického zákona

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. května (ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal rozsáhlou vládní novelu energetického zákona, která kromě jiného mění způsob platby poplatku za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude nově hradit podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby.

Proti novele protestoval při sněmovním projednávání především Energetický regulační úřad (ERÚ). Varoval, že ministerstvo průmyslu nevyčíslilo její dopady. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) při projednávání v Parlamentu ujišťoval, že novela náklady obyvatel na energie nezvýší.

Předloha zavádí Radu ERÚ, která bude úřad řídit. Má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence.

Schválený zákon řeší problémy s nezapsanými věcnými břemeny. Týkají se pozemků, na nichž v minulých desetiletích vznikly stavby rozvodů energie. Podle dosavadního zákona je museli majitelé energetických sítí promítnout do katastru nemovitostí do roku 2017. Jde o statisíce parcel. Sněmovna tuto povinnost zrušila, energetické firmy ale budou muset poskytovat informace o infrastruktuře lidem, kteří prokážou právní zájem. Situaci s nezapsanými břemeny by měla v budoucnu řešit až novela katastrálního zákona.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK