MMF: Ruská ekonomika letos klesne o 3,4 procenta

21.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. května (ČTK) - Ruská ekonomika v letošním roce klesne o 3,4 procenta, příští rok se ale vrátí k mírnému růstu. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF). Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes ale sdělil, že jeho úřad předpovídá ekonomice na letošní rok pokles o 2,5 procenta.

\"HDP (hrubý domácí produkt) v roce 2015 klesne odhadem o 3,4 procenta,\" uvedl na dnešní tiskové konferenci šéf mise MMF v Rusku Ernesto Ramirez Rigo. Ekonomice uškodí útlum domácí poptávky, kterou zatěžují klesající reálné mzdy, vyšší náklady na kapitál a oslabená důvěra, citovala jej agentura Reuters.

Měnový fond ve zprávě po skončení návštěvy svých expertů v Moskvě uvedl, že ruská ekonomika je v recesi kvůli nižším cenám ropy a sankcím, které západní země na Rusko uvalily kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi. Makroekonomická opatření ruských úřadů podle fondu \"pomohly stabilizovat situaci, přetrvávají ale značné nejistoty ohledně cen ropy a geopolitických rizik\".

MMF předpokládá, že ruská ekonomika příští rok vykáže růst o 0,2 procenta. Zotavení napomohou kroky ruských úřadů a vyšší ceny ropy na světových trzích. Ve střednědobém horizontu poroste tempem 1,5 procenta ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK