Co týden dal? Propast mezi bohatými a chudými se zvyšuje

22.05.2015 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Propast mezi bohatými a chudými v rozvinutých zemích se zvyšuje a mnohde je nerovnost v příjmech dokonce na rekordní výši. Ve své zprávě to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která zároveň upozornila, že prohlubování této propasti by mohlo výrazně zbrzdit ekonomický růst. Zpráva zahrnuje 34 rozvinutých zemí, které jsou členy OECD, včetně České republiky. Více v pravidelném přehledu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí zpomalila růst proti předchozím třem měsícům na 0,3 procenta z 0,7 procenta v závěru loňského roku. Hlavním motorem růstu přitom byla domácí poptávka. Vývoz, který bývá tradičně hlavním tahounem růstu, naopak ekonomiku brzdil. Uvedl to spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předchozí předběžné údaje z poloviny tohoto měsíce.
Více informací

Mezinárodní věřitelé nejednají s Řeckem o prodloužení záchranného programu do podzimu. Rozhovory se soustředí na splnění podmínek programu do jeho vypršení na konci června. Agentuře Reuters to řekl místopředseda Evropské komise a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis.
Více informací

Ruská ekonomika v letošním roce klesne o 3,4 procenta, příští rok se ale vrátí k mírnému růstu. Vyplývá to z prognózy, kterou zveřejnil Mezinárodní měnový fond (MMF). Ruský ministr financí Anton Siluanov ale sdělil, že jeho úřad předpovídá ekonomice na letošní rok pokles o 2,5 procenta.
Více informací

Polsko a Česko jsou posledními dvěma státy, které zůstaly ve hře o sídlo nové továrny britské automobilky Jaguar Land Rover. Informoval o tom polský ekonomický web Puls Biznesu (PB), podle kterého by mohlo ve výrobním komplexu najít práci okolo 6000 lidí. Agentura CzechInvest informaci podle deníku E15 nepotvrdila, ani nevyvrátila.
Více informací

Japonsko v příštích pěti letech poskytne 110 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč) na rozvoj silnic, přístavů a další infrastruktury v Asii. Plán na podporu infrastrukturních projektů v regionu oznámil japonský premiér Šinzó Abe. Iniciativa Tokia přichází v době, kdy se Čína chystá zprovoznit novou mezinárodní rozvojovou banku zaměřenou právě na investice v oblasti Asie. Japonsko ani jeho spojenec USA se čínského projektu neúčastní.
Více informací

Propast mezi bohatými a chudými v rozvinutých zemích se zvyšuje a mnohde je nerovnost v příjmech dokonce na rekordní výši. Ve své zprávě to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která zároveň upozornila, že prohlubování této propasti by mohlo výrazně zbrzdit ekonomický růst. Zpráva zahrnuje 34 rozvinutých zemí, které jsou členy OECD, včetně České republiky.
Více informací

Většina členů měnového výboru americké centrální banky (Fed) by považovala červnové zvýšení úrokových sazeb za předčasné. Plyne to ze zápisu z posledního zasedání výboru z konce dubna. Členové výboru ale vesměs očekávají, že největší světová ekonomika překoná zimní útlum.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Některá velká města podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) doplatila na novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která v roce 2009 změnila pravidla pro přerozdělování peněz mezi samosprávy a většině krajských měst snížila státní příspěvky. V následujících letech by se tato křivda měla odstranit, řekl v Olomouci novinářům premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).
Více informací

Od příštího ledna by se na tuzemských silnicích měly objevit nové dopravní značky. Počítá s tím návrh vyhlášky, který poslalo ministerstvo dopravy do meziresortního připomínkového řízení. Mezi novými značkami, které úřad plánuje zařadit mezi současné, je například cedule upozorňující na zvýšený pohyb chodců, doplňková cedulka označující jezdce na kolečkových bruslích nebo na vozítku segway. Chystá se i značka zákazu předjíždění pro kamiony.
Více informací

Prezident Miloš Zeman podepsal rozsáhlou vládní novelu energetického zákona, která kromě jiného mění způsob platby poplatku za elektřinu z obnovitelných zdrojů. Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Poplatek na podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů se bude nově hradit podle kapacity jističe odběratelů místo podle spotřeby.
Více informací

Praha byla v roce 2013 devátým nejbohatším regionem v Evropské unii. Lépe je na tom Londýn, Lucembursko, Brusel či Hamburk, ale například i Bratislava a její okolí. Česká metropole naopak překonala třeba Vídeň či německý Stuttgart. Vyplývá to ze zveřejněných údajů Evropského statistického úřadu Eurostat. V první desítce se umístilo sedm regionů zahrnujících hlavní města příslušných zemí.
Více informací

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) podpoří výstavbu komunitního bydlení pro seniory 160 miliony korun. Byty budou určeny pro lidi starší 60 let a mají jim pomoci prodloužit soběstačnost a aktivní život. Ministerstvo to sdělilo v tiskové zprávě. Původně plánovalo, že na výstavbu tohoto typu bytů pošle 120 milionů korun. Zájemci o dotaci se mohou hlásit do konce letošního června.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v dubnu dále klesla na 2,11 procenta a dostala se opět na nejnižší hodnotu za dobu sledování. Předchozí minimum bylo v březnu, kdy průměrná sazba činila 2,16 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Na maximu byl index v srpnu 2008, kdy činil 5,82 procenta.
Více informací

On-line trh s potravinami v Česku v letošním roce vykáže tržby až 5,5 miliardy korun. Loni Češi utratili na internetu za potraviny, včetně alkoholických nápojů a cigaret, 4,3 miliardy korun. Vyplývá to z odhadu společnosti Incoma GfK pro ČTK. Na tuzemském trhu letos plánuje expanzi několik internetových obchodů s potravinami.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU