Babiš: Daňové příjmy státu po předchozím poklesu opět rostou

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 22. května (ČTK) - Daňové příjmy státu v závěru května po předchozím poklesu meziročně vzrostly o 5,9 miliardy korun. V dubnu se daňové příjmy sice snížily, v následujících měsících by se ale měly vrátit na plánovanou úroveň a za celý rok se zvýší zhruba o 20 miliard korun, řekl dnes na sněmu Svazu měst a obcí v Olomouci novinářům ministr financí Andrej Babiš (ANO).

 

\"Informoval jsem o dnešním stavu (státního) rozpočtu. V porovnání se stejným dnem loňského roku jsme vybrali o 5,9 mld Kč na daňových příjmech více,\" odpověděl Babiš na dotaz ČTK, jak se budou vyvíjet daňové příjmy měst a obcí v následujících měsících poté, co na začátku roku výrazně klesly.

Celkové příjmy státního rozpočtu se v závěru dubna meziročně snížily o 8,2 miliardy na 400 miliard korun. Meziroční pokles příjmů ovlivnil nejvíce výběr spotřební daně a daně z přidané hodnoty (DPH). Inkaso spotřební daně v dubnu meziročně kleslo o 10,4 miliardy na 41,8 miliardy korun především kvůli loňskému předzásobení tabákovými výrobky. Výběr DPH meziročně poklesl ke konci dubna o 7,9 miliardy na 76,2 miliardy korun.

\"Je tam posun toho předzásobením tabákem, který byl 16,7 miliardy korun, a je tam vratka DPH,\" zdůvodnil Babiš dubnový pokles daňových příjmů státního rozpočtu. \"Jde jen o časový posun. My to doběhneme někdy v červenci a splníme ten rozpočet a myslím, že bude i přeplněn. Ten plán vybrat o 20 miliard korun daní více bude určitě naplněn,\" dodal.

Státní rozpočet se v dubnu dostal letos poprvé do schodku, a to 0,4 miliardy korun. Loni v dubnu stát hospodařil s přebytkem 26,6 miliardy korun. Za zhoršením hospodaření je podle ministerstva financí především růst výdajů. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK