ČEZ nevyužije opci na prodání elektrárny Počerady Czech Coalu

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. května (ČTK) - Energetická skupina ČEZ nevyužije první z opcí na prodej uhelné elektrárny v Počeradech těžební skupině Czech Coal finančníka Pavla Tykače. ČTK to dnes oznámil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Elektrárna tak zůstává členem skupiny ČEZ. O případném uplatnění druhé opce na prodej této elektrárny musí společnost rozhodnout v roce 2019.

\"Nadále bude mít ČEZ ještě jednu možnost k prodeji, a to k roku 2024, pokud se tak rozhodne,\" uvedl dnes Kříž. Podotknul, že ČEZ získal dvě možnosti k prodeji v rámci dlouhodobého kontraktu na dodávku uhlí od Vršanské uhelné, která patří do těžařské skupiny Czech Coal. Smlouva byla uzavřena v roce 2013 a zabezpečuje dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, případně i pro ostatní zdroje ČEZ, a to eventuálně až do roku 2060.

\"Právě tato dlouhodobá smlouva, která dává ČEZ jistotu dodávek uhlí, i fakt, že elektrárna prochází nyní další vlnou ekologizace a bude od příštího roku připravena pro provoz v následujících letech, byly důvodem pro toto strategické rozhodnutí ČEZ,\" dodal Kříž.

\"Z pohledu skupiny Czech Coal se nic nemění. I nadále budeme společnosti ČEZ na základě smlouvy dodávat hnědé uhlí z lomu Vršany,\" řekl v reakci na dnešní rozhodnutí ČEZ ČTK mluvčí Czech Coal David Vidomus.

O případném uplatnění druhé opce musí podle informací týdeníku Respekt a Hospodářských novin ČEZ rozhodnout v roce 2019. Aktuální výroční zpráva ČEZ za rok 2014 uvádí, že druhá opce může být využita v roce 2024 při peněžitém plnění dvě miliardy korun. Při využití první opce mohl ČEZ na základě dat z výroční zprávy utržit 8,5 miliardy korun se snížením o 0,4 miliardy korun za každý blok elektrárny, který nebyl modernizován.

Loni v srpnu ČEZ oznámil, že bude pro těžební firmu Vršanská uhelná, která do skupiny Czech Coal patří, vyrábět z jejího uhlí elektřinu. V letošním roce ČEZ firmě poskytne 200 MW své kapacity a z kontraktu očekává výnos v řádu stovek milionů korun. Kříž tehdy uvedl, že smlouva byla uzavřena na rok 2015, je však možné její prodloužení až do roku 2020.

Na květnové tiskové konferenci k hospodářským výsledkům ČEZ za 1. čtvrtletí generální ředitel ČEZ Daniel Beneš příliš případný prodej elektrárny komentovat nechtěl. \"Logicky musíme variantu prodeje (Počerad) aktuálně analyzovat, abychom věděli, zda to není ze všech variant varianta nejlepší. Analýzy probíhají,\" uvedl tehdy pouze.

Tento týden pak podle serveru IHNED.cz na pařížské konferenci o změnách klimatu uvedl, že do roku 2050 se ČEZ zbaví všech elektráren na fosilní paliva, tj. na uhlí a zemní plyn a společnost nebude produkovat žádné emise oxidu uhličitého.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk skupiny klesl v 1. čtvrtletí meziročně zhruba o 24 procent na 7,6 miliardy korun především kvůli dalšímu snížení cen elektřiny. Tržby zůstaly na přibližně 53 miliardách korun.

Skupinu Czech Coal v současné době tvoří především Vršanská uhelná a řada menších obslužných společností, zaměstnává asi 2000 lidí. V roce 2013 se od ní oddělila Litvínovská uhelná, dnešní Severní energetická.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK