Dolar výrazně posílil vůči euru díky údajům o inflaci v USA

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Americký dolar dnes navzdory počátečnímu poklesu posílil. Vzhůru mu pomohla zpráva o dubnovém vývoji spotřebitelských cen ve Spojených státech. Euro vůči dolaru oslabilo téměř o procento na 1,10055 USD. Dostalo se tak na nejnižší úroveň od konce dubna. Jednotná evropská měna je navíc na cestě k nejprudšímu týdennímu poklesu od srpna 2010.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny v USA se v dubnu bez zahrnutí kolísavých nákladů na potraviny a energii meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta. Zaznamenaly tak nejvýraznější nárůst od ledna 2013.

Údaje o inflaci podle agentury Reuters podporují vyhlídky na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. \"Silnější inflace je stejně jako silnější hospodářský růst tím, co chce (americká centrální banka) Fed vidět,\" uvedl analytik Brian Daingerfield ze společnosti Royal Bank of Scotland.

Investoři nyní čekají na dnešní projev šéfky Fedu Janet Yellenové. Doufají, že si díky němu budou moci učinit lepší představu o tom, kdy hodlá centrální banka zahájit zvyšování úroků. \"Tento projev by mohl být zajímavý. Ve skutečnosti se však Fed nachází ve vyčkávacím módu. My se domníváme, že zvýší sazby v září. Pravděpodobně o tom však nerozhodnou během jednoho či dvou měsíců,\" uvedl analytik Alvin Tan z firmy Société Générale.

Vůči japonskému jenu dnes dolar posílil o 0,4 procenta na 121,51 JPY. Dostal se tak do těsné blízkosti desetitýdenního maxima 121,57 JPY, napsala agentura Reuters.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK