Babiš v Dukovanech: Nový blok Dukovan by měl financovat ČEZ

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 22. května (ČTK) - Výstavbu nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany by měla financovat firma ČEZ, řekl dnes ministr financí Andrej Babiš ANO při návštěvě Dukovan. Vláda v pondělí schválila aktualizaci státní energetické koncepce, která počítá s dalším rozvojem jaderné energetiky v zemi. Nové jaderné bloky by se podle Babiše měly stavět v Dukovanech i v Temelíně. Uvedl, že osobně za prioritu považuje Dukovany. Stát drží zhruba 70 procent akcií firmy ČEZ. V sobotu navštíví dukovanskou elektrárnu i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Babiš dnes uvedl, že vláda se energetikou ještě bude zabývat. \"Pravděpodobně bude zvolena strategie - první blok v Dukovanech a potom paralelně připravovat Temelín a další blok v Dukovanech,\" řekl. Na výstavbu prvního nového dukovanského bloku podle něj firma ČEZ, která obě jaderné elektrárny provozuje, peníze má. \"Jsem o tom přesvědčen, že ČEZ může ten první blok zvládnout z vlastních zdrojů,\" řekl.

Podle schválené aktualizace státní energetické koncepce (ASEK) budou hlavním zdrojem výroby energie v Česku do budoucna jaderná energetika a obnovitelné zdroje. Premiér Sobotka i ministr Babiš se také dohodli, že vláda nebude garantovat výkupní ceny elektřiny z nových zdrojů.

K projednávání navazujícího Národního akčního plánu rozvoje jaderné energetiky, který mimo jiné řeší, jak do budoucna financovat výstavbu nových jaderných zdrojů v ČR, se vláda vrátí 3. června.

vst dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK