Fed nadále směřuje ke zvýšení úroků, čeká oživení ekonomiky USA

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Providence 22. května (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) zůstává na cestě ke zvýšení svých úrokových sazeb v letošním roce. Uvedla to dnes šéfka Fedu Janet Yellenová. Dodala, že ekonomika Spojených států by měla po slabém začátku roku oživit, protože začínají polevovat negativní faktory doma i v zahraničí.

Šéfka Fedu upozornila, že odklad zpřísňování měnové politiky do doby, kdy zaměstnanost a inflace dosáhnou cílů centrální banky, by mohl vést k přehřátí ekonomiky. Dodala, že pokud se ekonomika bude dál zlepšovat, jak očekává, bude v určité fázi tohoto roku vhodné začít normalizovat měnovou politiku zvyšováním úrokových sazeb.

Fed od prosince 2008 ve snaze o podporu ekonomiky drží svou základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni nula až 0,25 procenta. Yellenová dnes zopakovala, že úroky by se měly zvyšovat postupně.

Tempo růstu ekonomiky Spojených států v letošním prvním čtvrtletí prudce zpomalilo na 0,2 procenta z 2,2 procenta v závěru loňského roku. Na hospodářství měly kromě nepříznivého počasí negativní dopad rovněž pracovní spory v přístavech na západním pobřeží Spojených států a silný kurz dolaru.

\"Yellenová věří, že ekonomika se zlepšuje a že Fed letos zvýší sazby,\" uvedl analytik Wayne Kaufman ze společnosti Phoenix Financial Services. \"Věří, že slabost v prvním čtvrtletí byla přechodná a spojená s faktory jako počasí a přístavní stávka,\" dodal.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK