Akciové trhy v USA po vyjádření šéfky Fedu klesly, dolar zpevnil

22.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. května (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes mírně klesly. Trh ovlivnilo vyjádření šéfky americké centrální banky (Fed) o možném zvýšení úrokových sazeb ještě v tomto roce. Navzdory dnešnímu poklesu byl ale uplynulý týden pro hlavní burzovní indexy převážně ziskový. Americký dolar dnes díky vyjádřením Fedu a nejnovější statistice z USA zpevnil k euru.

Dow Jonesův index v závěru dnešního obchodování klesl o 0,29 procenta na 18.232,82 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 ztratil 0,22 procenta na 2126,18 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zakončil obchodování na 5089,36 bodu se ztrátou 0,03 procenta.

Šéfka Fedu Janet Yellenová dnes prohlásila, že centrální banka zůstává na cestě ke zvýšení svých úrokových sazeb v letošním roce. Ekonomika Spojených států by podle ní měla po slabém začátku roku oživit, protože začínají polevovat negativní faktory doma i v zahraničí.

Na trzích obecně převládá názor, že Fed se poprvé od roku 2006 odhodlá v tomto roce zvýšit úrokové sazby. Nejistotu ale vyvolává otázka ohledně konkrétnějšího načasování tohoto kroku.

Za celý uplynulý týden ztratil Dow Jones podle předběžných údajů 0,2 procenta. S&P 500 a Nasdaq ale oba zpevnily, a to o 0,2 procenta, respektive o 0,8 procenta. Dnes byl objem obchodování na Wall Street relativně slabý. V pondělí budou burzy v USA kvůli svátku zavřené.

Americký dolar na devizových trzích navzdory počátečnímu poklesu během dneška posílil. Americkou měnu podpořila statistika, podle které se spotřebitelské ceny v USA v dubnu bez zahrnutí kolísavých nákladů na potraviny a energii meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta. Zaznamenaly tak nejvýraznější nárůst od ledna 2013.

Euro vůči dolaru oslabilo až o necelé procento na 1,10025 USD. Za celý týden k dolaru ztratilo 3,83 procenta, což představuje nejprudší týdenní pokles od září 2011. Dolar k jenu vzrostl až o 0,45 procenta na 121,57 JPY, což bylo maximum za deset týdnů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK