Pošta bude mít nárok na kompenzaci od státu, rozhodla vláda

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Vláda dnes po několikatýdenních sporech ministra financí Andreje Babiše (ANO) a ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) schválila novelu poštovního zákona, která zavádí poště kompenzaci od státu. Pošta bude mít nárok na dotaci za letošek až do výše 700 milionů korun ročně, řekl novinářům ministr vnitra Chovanec. V dalších letech maximální částka postupně klesne až na 500 milionů korun ročně.

 

\"Jsem rád, že se vládě podařilo po dlouhých letech přijmout systémové opatření, které dlouhodobě stabilizuje hospodaření a fungování České pošty,\" napsal ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho se díky tomu zabrání plošnému rušení poboček pošty a riziku propouštění jejích zaměstnanců.

Ministr financí Babiš dlouho odmítal České poště vyplatit kompenzaci za letošní rok. Tvrdil, že pošta má dostatek peněz na účtech. O dotacích ze strany státu chtěl diskutovat až pro další léta. Nakonec se ale dnes kabinet dohodl na kompromisu, podle něhož bude kompenzace pro rok 2015 až do výše 700 milionů korun, v roce 2016 do výše 600 milionů korun a od roku 2017 do výše 500 milionů korun.

Chovanec je přesvědčen, že dnešní dohoda je maximem možného. \"Česká pošta může plánovat svůj rozvoj, své investice, na druhé straně ví, že to není o tom, že bude stát s čepicí, že to je o tom, že se také musí modernizovat, zlepšovat své služby,\" poznamenal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK