Vláda schválila program podpory výzkumu v objemu šest miliard Kč

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. května (ČTK) - Vláda dnes schválila program podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje Trio, který bude pro roky 2016 až 2021 disponovat 6,15 miliardy korun. Maximální výše účelové podpory jednoho projektu je 20 milionů korun. Cílem programu je zvýšit aplikovatelnost výsledků výzkumu a vývoje v českých podnicích. Během jednání vlády to uvedl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

 

Program se bude realizovat formou veřejných soutěží, které budou vyhlášeny v letech 2015 až 2017. Trio cílí na podniky zaměřující se na vývoj v high-tech odvětvích. V programu tedy budou podporovány projekty v oblasti klíčových technologií se zaměřením na fotoniku, mikro- a nanoelektroniku, nanotechnologie, průmyslové biotechnologie, pokročilé materiály a pokročilé výrobní technologie.

\"Klíčové technologie jsou uplatnitelné v nových produktech a službách s vysokou přidanou hodnotou, které budou přispívat k hospodářskému růstu a zvyšování konkurenceschopnosti ČR,\" uvádí předkládací zpráva. V programu budou podpořeny výhradně projekty realizované ve spolupráci podniků a výzkumných organizací, mohou se do něj hlásit i uchazeči z Prahy a počítá se až se stoprocentní podporou výzkumným organizacím.

Financování programu Trio je plánováno v rámci výdajů státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na léta 2016 až 2021 z kapitoly ministerstva průmyslu a obchodu. \"Předpokládané celkové výdaje na program činí 6,15 miliardy Kč, což při očekávané průměrné míře podpory 60 procent představuje 3,7 miliardy korun z výdajů státního rozpočtu,\" uvádí zpráva.

K programu má výhrady Hospodářská komora ČR. Podle člena představenstva komory Pavla Bartoše neobsahuje ochranu životního prostředí a dopravu. Prostředky na Trio jsou zároveň menší, než byly plánované a vládou schválené prostředky na jiný program Epsilon. \"Přes deklarovanou podporu aplikovanému výzkumu se nejvíce prostředků orientuje do institucionální podpory výzkumných organizací. Nevidíme však větší podporu zaměření těchto organizací na aplikace do praxe. Zároveň jeden z mála programů na podporu aplikovaného výzkumu - program TA ČR Epsilon - není v roce 2016 podpořen, i když podle vládou schváleného programu měla být letos vyhlášena nová výzva,\" dodal.

Program vychází z aktualizace Národní politiky výzkumu, vývoje a inovací České republiky na léta 2009 až 2015 s výhledem do roku 2020. Kvůli nesouhlasu Technologické agentury je návrh na vládu předkládán s rozporem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK