Ropa se po poklesu stabilizovala, pomáhá jí vyšší poptávka

25.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 25. května (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes po pátečním poklesu stabilizovaly, podpořily je zejména známky rostoucí světové poptávky. Proti růstu cen ale působil silný dolar a také pokračující přebytek nabídky na trhu. Obchodování bylo kvůli svátkům v USA a řadě zemí Evropy oslabené.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SELČ setrvávala kolem pátečního závěru a pohybovala se kolem 65,36 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) kolem 0,6 procenta ztrácela a nacházela se blízko 59,35 USD.

Ropu zpočátku oslaboval silnější dolar, jehož kurz zůstal vůči koši měn v blízkosti měsíčního maxima. Trh ale během dne čerpal sílu ze signálů zvýšení poptávky v Asii a ve Spojených státech.

Podle posledních údajů se dovoz ropy do Japonska a Číny v dubnu výrazně zvýšil. V USA se začaly snižovat rekordně vysoké zásoby ropy a dneškem vstupují Spojené státy do letní motoristické sezony, kdy se spotřeba benzinu dostává na zvýšenou úroveň. Americké automobilové sdružení předpovídá, že provoz na silnicích dosáhne o dnešním svátku desetiletého maxima.

\"V růstu ale cenám brání přetrvávající vysoká nabídka suroviny ve světě,\" uvedla podle agentury Reuters britská banka Barclays. Výrazný nárůst produkce navíc plánuje Írán. Zejména, když se letos v rámci jednání o svém jaderném programu dohodne s velmocemi na zrušení sankcí.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 65,36 65,37 New York - Nymex WTI červenec 59,35 59,72

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK