Stavební projektanti mají letos od státní správy více práce

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Stavební projektanti mají letos od veřejné správy více práce. Hodnota tendrů vyhlášených v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 60,7 procenta na 398 milionů korun. Vyplývá to z analýzy společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici.

Firmy našly ve Věstníku veřejných zakázek od ledna do března více než dvojnásobek soutěží na projektové práce než loni. Jedním z největších vypisovatelů byl Státní podnik Povodí Odry s projektovou zakázkou na protipovodňová opatření v hodnotě přes 57 milionů Kč. Následovalo hlavní město Praha, které poptává projektové práce na rekonstrukci a dostavbu Průmyslového paláce. Hodnota této zakázky přesahuje 39 milionů korun.

\"Výrazný nárůst výběrových řízení je potvrzením optimistických nálad v současném vývoji stavebnictví a nutným předpokladem k tomu, aby tento segment mohl růst i v příštích letech. Zásadním problémem ale zůstává tlak na co nejnižší ceny, čímž trpí kvalita připravovaných projektů, a následně i samotných staveb,\" řekl Petr Novotný z firmy Vilímková Dudák & Partners.

Mírně zvýšený zájem ze strany projektantů o kooperaci na zakázkách pro státní sektor zaznamenává například i společnost Schindler CZ. \"Zpravidla jde o úpravy šachet pro výtahové technologie při rekonstrukcích objektů nebo vyprojektování zcela nových výtahů v případě přístaveb. Více projekční činnosti nás samozřejmě těší, nicméně množství finálně zadaných zakázek je zatím stále velmi malé,\" uvedl provozní ředitel společnosti Schindler CZ Vladimír Steiner.

Opačný vývoj zaznamenaly stavební firmy. Veřejné instituce od začátku roku do konce března vypsaly 674 tendrů na stavební práce za 27 miliard korun a jejich hodnota byla o 2,4 procenta meziročně nižší. Stavební firmy získaly během třech měsíců práci za 18,5 miliardy korun, neboť tolik činila hodnota ukončených výběrových řízení.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK