Sreality.cz: Nejrychleji se pronajmou byty v Plzni a Pardubicích

26.05.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Byt v Česku majitel pronajme za 25 dnů od zveřejnění inzerátu, vyplývá z aktuálních statistik serveru Sreality.cz. Nejrychleji nájemce nalezne v Plzeňském a Pardubickém kraji, průměrně za 15 dnů. Naopak nejdéle se byty pronajímají na Liberecku a Ústecku. Tam výběr nájemníka trvá až 29 dnů.

\"Nejčastěji pronajímanými nemovitostmi v ČR jsou byty, tvoří zhruba 90 procent všech nemovitostí určených k pronájmu. Naopak domy jsou pronajímány spíše výjimečně, hlavně jako sídla firem,\" podotkl manažer Sreality.cz Michal Zadák. Většina (63 procent) domů k pronájmu je v Praze a Středočeském kraji.

Nejrychleji se pronajmou malé byty 1+kk, majitel nájemce najde za 21 dnů. Průměrné měsíční nájemné u nich dosahuje 6050 korun. Naopak pro pětipokojový byt se nájemce hledá 85 dnů, nájemné u nich přesahuje 14.800 korun. V nabídce serveru bylo k pronájmu také 80 bytů s šesti a více pokoji, jejich pronajmutí však trvalo více než rok (376 dnů). \"Čím je byt větší, tím déle trvá, než ho pronajmete. Velké byty se proto na investici za účelem pronájmu příliš nehodí,\" uvedl Zadák.

Ideální byt k pronájmu má dispozice 2+kk a je ve velmi dobrém stavu, nejlépe po rekonstrukci. Zájemci o pronájem bytu na serveru také nejčastěji poptávají byt mezi prvním a třetím patrem v klidné části obce.

Firma statistiku zpracovala z dat za letošní březen a duben, kdy se prodalo 12.945 nemovitostí inzerovaných na jejich serveru a pronajalo dalších 8216 nemovitostí.

Sreality.cz patří k největším realitním inzertním serverům v Česku. V databázi má zhruba 140.000 aktuálních nabídek na prodej, pronájem či dražbu nemovitostí. Pronájmy z toho činí zhruba čtvrtinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK